Nechcete sa zriecť kávy, ale mali by ste?

redakcia (e.p) 7

Som kávový maniak. Skoro ráno som schopná predčasne vstať z postele a ísť do obchodu len kvôli dvom veciam. Keď nemáme v dome už ani jednu plienku, alebo mi včera „došla“ káva.

Ale čo v časoch, keď sa to s kofeínom nemá preháňať?

Keď si pod tričkom nosíme to malé budúce mluvňa, alebo keď ho „plnohodnotne stravujeme“ z produkcie vlastnej mliečnej banky? Existuje jeden trik, akým si zachovať počestnosť voči výžive potomstva, a neprísť pri tom o svoj kávový rituál.

Je ním cereálny nápoj, ktorý nám každé prázdninové ráno chystala k raňajkám moja stará mama.  

Verím, že vám v tomto počasí padnú tieto horúce recepty vhod.

Cereálne machiatto na viedenský spôsob

  • 2 lyžičky          Cara
  • 150 ml             mlieka
  • 50 ml               vody   
  • 20 g                 strúhanej čokolády
  • 15 g                 cukru

Caro zalejeme horúcou vodou zohriatou na 90 °C. Mlieko zohrejeme približne na 70 °C, pridáme cukor, vyšľaháme do peny a nalejeme na pripravené Caro. Pred podávaním ozdobíme strúhanou čokoládou.

 

 

Zimné čaro

  • 2 lyžičky          Cara
  • 150 ml             mlieka
  • 50 ml               vody   
  • 25 g                 cukru
  • Plátok kandizovaného pomaranča
  • Plátok kandizovaného citrónu
  • klinček, celé korenie, škorica, badián

V hrnčeku rozpustíme cukor na karamel, pridáme klinček, celé korenie, škoricu, badián a pri nízkej teplote necháme na chvíľu prehrievať. Korenie môžeme použiť ako dekoráciu. Karamel zalejeme vodou a rozpustíme. Pridáme Caro a mlieko, premiešame a nalejeme do pohárov. Ozdobíme kandizovaným ovocím a podávame. 

Obilninová káva s čokoládovou šlahačkou

  • 2 lyžičky      Cara
  • 80 ml          smotany na šľahanie
  • 120 ml        vody
  • 10 g            vanilkového cukru
  • 25 g            mliečnej čokolády, čokoládové hoblinky, karamelové ozdoby

Smotanu ohrejeme (ale nevaríme!) asi na 50 °C, pridáme mliečnu čokoládu a necháme rozpustiť. Čokoládovú smotanu necháme vychladnúť a potom vyšľaháme do pevnej šľahačky. Caro zalejeme horúcou vodou ohriatou na 90 °C, nastriekame čokoládovú šľahačku a ozdobíme čokoládovými hoblinami a karamelovými ozdobami

Pikantná s korením, čili a koriandrom

  • 2 lyžičky     Cara
  • 100 ml        mlieka
  • 50 ml          kokosového mlieka
  • 50 ml          vody   
  • 1 g              citrónovej trávy
  • 15 g            cukru
  • 1 g              chilli papričiek – podľa chuti čerstvý koriander, celé korenie

Horúcu vodu s kokosovým mliekom ohrejeme na 90 °C a zmesou zalejeme Caro. Do mlieka ohriateho asi na 70 °C pridáme cukor s roztlačenou citrónovou trávou, vyšľaháme do peny a nalejeme na pripravené Caro. Ozdobíme podľa chuti nasekanými chilli papričkami, na hrubo rozdrveným korením a čerstvým koriandrom.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. mnam mnam uzasne receptiky, hned ich vyskusam, mne hrozne pomaha aspon bezkofeinova kava a potom este klasicka inka obilninova smile aspon daco no…

  2. ja som sa blamutila bezkofeinovou kavou od jednej podtatranskej firmy. Predavaju ju v 100g sackoch, je mleta a bozsky kavovo vonia a tak i chutiii zwinker

  3. zwinker vlasy si asi zufala matka vytrhala, bo tuzila po kofeine zwinker

    ja sa priznam, ze som skusala caro, meltu a ine fajnovosti a v podstate ich mam rada, ale je to iny zazitok ako OZAJSTNA kava a tak som vzdy hedonisticky podlahla (a moje ubohe deti (v bruchu aj mimo neho) to nastastie tolerovali zwinker

    1. ano, hlasim sa do tvojho klubu, ale tie normalne kavy som si dala v teho a pocas kojenia cez den len 2, tu 3. a 4-tu som si davala takuto ošálenú

Pridaj komentár