Som kávový maniak. Skoro ráno som schopná predčasne vstať z postele a ísť do obchodu len kvôli dvom veciam. Keď nemáme v dome už ani jednu plienku, alebo mi včera “došla” káva.
Ale čo v časoch, keď sa to s kofeínom nemá preháňať?
Keď si pod tričkom nosíme to malé budúce mluvňa, alebo keď ho “plnohodnotne stravujeme” z produkcie vlastnej mliečnej banky? Existuje jeden trik, akým si zachovať počestnosť voči výžive potomstva, a neprísť pri tom o svoj kávový rituál.
Je ním cereálny nápoj, ktorý nám každé prázdninové ráno chystala k raňajkám moja stará mama.
Verím, že vám v tomto počasí padnú tieto horúce recepty vhod.
Cereálne machiatto na viedenský spôsob
- 2 lyžičky Cara
- 150 ml mlieka
- 50 ml vody
- 20 g strúhanej čokolády
- 15 g cukru
Caro zalejeme horúcou vodou zohriatou na 90 °C. Mlieko zohrejeme približne na 70 °C, pridáme cukor, vyšľaháme do peny a nalejeme na pripravené Caro. Pred podávaním ozdobíme strúhanou čokoládou.
Zimné čaro
- 2 lyžičky Cara
- 150 ml mlieka
- 50 ml vody
- 25 g cukru
- Plátok kandizovaného pomaranča
- Plátok kandizovaného citrónu
- klinček, celé korenie, škorica, badián
V hrnčeku rozpustíme cukor na karamel, pridáme klinček, celé korenie, škoricu, badián a pri nízkej teplote necháme na chvíľu prehrievať. Korenie môžeme použiť ako dekoráciu. Karamel zalejeme vodou a rozpustíme. Pridáme Caro a mlieko, premiešame a nalejeme do pohárov. Ozdobíme kandizovaným ovocím a podávame.
Obilninová káva s čokoládovou šlahačkou
- 2 lyžičky Cara
- 80 ml smotany na šľahanie
- 120 ml vody
- 10 g vanilkového cukru
- 25 g mliečnej čokolády, čokoládové hoblinky, karamelové ozdoby
Smotanu ohrejeme (ale nevaríme!) asi na 50 °C, pridáme mliečnu čokoládu a necháme rozpustiť. Čokoládovú smotanu necháme vychladnúť a potom vyšľaháme do pevnej šľahačky. Caro zalejeme horúcou vodou ohriatou na 90 °C, nastriekame čokoládovú šľahačku a ozdobíme čokoládovými hoblinami a karamelovými ozdobami
Pikantná s korením, čili a koriandrom
- 2 lyžičky Cara
- 100 ml mlieka
- 50 ml kokosového mlieka
- 50 ml vody
- 1 g citrónovej trávy
- 15 g cukru
- 1 g chilli papričiek – podľa chuti čerstvý koriander, celé korenie
Horúcu vodu s kokosovým mliekom ohrejeme na 90 °C a zmesou zalejeme Caro. Do mlieka ohriateho asi na 70 °C pridáme cukor s roztlačenou citrónovou trávou, vyšľaháme do peny a nalejeme na pripravené Caro. Ozdobíme podľa chuti nasekanými chilli papričkami, na hrubo rozdrveným korením a čerstvým koriandrom.
To nie su vlasy…to su korbacky
mnam mnam uzasne receptiky, hned ich vyskusam, mne hrozne pomaha aspon bezkofeinova kava a potom este klasicka inka obilninova aspon daco no…
ja som sa blamutila bezkofeinovou kavou od jednej podtatranskej firmy. Predavaju ju v 100g sackoch, je mleta a bozsky kavovo vonia a tak i chutiii
vlasy si asi zufala matka vytrhala, bo tuzila po kofeine
ja sa priznam, ze som skusala caro, meltu a ine fajnovosti a v podstate ich mam rada, ale je to iny zazitok ako OZAJSTNA kava a tak som vzdy hedonisticky podlahla (a moje ubohe deti (v bruchu aj mimo neho) to nastastie tolerovali
ano, hlasim sa do tvojho klubu, ale tie normalne kavy som si dala v teho a pocas kojenia cez den len 2, tu 3. a 4-tu som si davala takuto ošálenú
Predpokladam, ze to bude nejaka konspiracia za cielom zdiskreditovat caro vyrobcami kavy
Prečo sú na tej poslednej káve vlasy?