VýživaRecepty

Niečo na detskú oslavu

 Silvia Bodláková   09.11.2006   7

Niečo na detskú oslavu

Podarilo sa nám využiť ešte asi posledný pekný víkend, nuž sme dcérine druhé narodeniny oslavovali vonku, v záhrade. Povyťahovali sme hračky záhradné aj menej záhradné, urobili pre deti súťaže, vymysleli odmeny.

Torta nechýbala. Deti však uprednostnili opekanie na ohnisku. Najväčší úspech mali čerstvo vykopané a v pahrebe upečené zemiaky. Keby ste videli ich tváre plné sústredenia sa, keď umyté zemiaky hádzali do pahreby alebo naopak, keď sa ich pokúšali z pahreby palicami dostať von. Ten plamienok šibalstva v očiach im neopadol, keď napichli na palicu jablko, ktoré práve spadlo zo stromu a opekali ho nad malým ohňom. Väčšina detí boli už najväčší škôlkari, prváci či druháci. Preto sme ich nechali samých pripravovať si takéto dobroty.

K dispozícii boli aj keksy, drobné pečivo a iné pochúťky. Na pitie sme podávali šípkový čaj varený v kotlíku. A dospeláci ochutnali víno varené na ohni.

Čaj zo šípok

2 hrste šípok, 4 litre vody, med

V kotlíku sme nechali zovrieť vodu. Nasypali sme do nej rozpolené šípky, prikryli a nechali asi 10 minút variť. Potom sme kotlík odstavili z ohňa a čaj nechali asi 30 minút postáť. Precedili sme do krčahu. Každá mama dochutila čaj medom podľa uváženia.

Medovníčky (zaručene mäkké po upečení)

560 g hl. múky T650 (preosiatej), 280 g práškového cukru, 4 polievkové lyžice medu, 4 vajíčka, 1 pol. lyžica sódy bikarbóny

Všetko dobre vymiešame. Necháme 12 hodín postáť v umelohmotnej nádobe (napr. z rána do večera alebo naopak). 3-4 krát premiesime. Pred premiesením posypeme trochou hladkej múky (tým sa množstvo múky v ceste zväčší, a teda sa netreba báť toho množstva sódy bikarbóny). Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme medovníčky a ukladáme na vymastený plech. Potrieme vyšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 8 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti medovníčkov. Tých 8 minút sa týka medovníkov – koliesok s priemerom asi 5 – 6 cm.

Robievam ich aj bežne počas roka. Je to výborná desiata či olovrant, keď sme vonku na ihrisku. Zatvorené v plechovej nádobe vydržia asi 6 – 7 dní.

Praclíky

650 g hladkej múky, 350 g margarínu, 1 vajíčko, 125 ml šľahačky, soľ, žĺtok na potretie, na posýpku syr alebo rasca

Z prísad vymiesime tuhšie cesto. Necháme stáť v chlade asi pol hodinu. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 5 mm hrúbku. Vyrežeme pásiky 5 mm široké a dlhé asi 10 cm. Vytvarujeme do praclíkov a ukladáme na suchý plech. Potrieme vyšľahaným žĺtkom a posypeme rascou alebo syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C doružova.

Čokoládové guľôčky

125 ml šľahačky, 200 g horkej čokolády, 30 g masla, medzi prsty mletej škorice, 2 pol. lyžice práškového cukru

Šľahačku krátko povaríme v hrnci na mlieko spolu so škoricou. Vsypeme do nej na hrubom strúhadle nastrúhanú čokoládu. Odstavíme a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme maslo. Dobre vymiešame. Necháme vychladnúť a potom 1 – 2 hodiny tuhnúť v chladničke. Lyžičkou vyberáme kúsky hmoty, tvarujeme ich do guľôčok. Ruky si namáčame v studenej vode, aby sa nám hmota nelepila na prsty. Do menšieho pekáča nasypeme práškový cukor, ktorým guľôčky obalíme. Uložíme ich do košíčkov. Do podávania necháme v chlade.

Kokosové pusinky

2 bielky, 100 g práškového cukru (dobre preosiateho), 80 g kokosovej múčky, 20 g jemnej strúhanky, tuk na vymastenie plechu

Z bielkov urobíme tuhý sneh. Zľahka do neho vmiešame ostatné suroviny. Na vymastený plech nakladieme pomocou čajovej lyžičky malé kôpky. Vložíme do vyhriatej rúry na 150°C, hneď znížime teplotu na 120°C a necháme sušiť asi 10 minút. Ešte teplé odložíme z plechu. Väčšinou ich poukladám na papier na pečenie a tam nechám vychladnúť.

 

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
silvia napísané 04.12.2006 20:30

Ten nápad s celozrnnou múkou sa mi Janka páčil. Dnes som ráno zamiesila cesto na medovníky takto: 2 vajíčka 250 g celozrnnej múky strednej hrubosti, 4 pol. lyžice medu. Najprv sa mi ťažšie spracovávalo. Piekla som ich rovnako. Dcére chutia viac ako tie pôvodné (zjedla štyri kúsky s mliekom teraz na večeru), ale aj keď sú dobré, ja si na ich chuť musím zvyknúť. Tak vyskúšajte a dajte vedieť, čo VY na to.

silvia napísané 02.12.2006 17:33

Ahoj Janka, som rada, že chutili. Predvčerom som ich tiež robila a dala som do nich 300 g hnedeho cukru, miesto praskoveho. Škorica inak môže, ak jej dáš viac spôsobiť, že nebudú medovníky mäkké, preto je vhodnejší mletý klinček a škorica sa doporučuje nedávať deťom mladším ako tri roky, lebo je vysoký alergén. To som sa dozvedela asi pred tri a pol rokom, keď syn ležal na kožnom počas velkonočných sviatkov a priviezli tam päťročného chlapca-exematika, ktorý zjedol na návšteve nejaký jablkový zákusok so škoricou.

Janka napísané 30.11.2006 15:45

Medovnicky-trosku zdravsie

Ja som si tie medovnicky trosku upravila: namiesto bielej muky som pouzila celozrnnu, namiesto cukru len med. Ochutila som to este skoricou a stipkou mleteho klinceka. Aj mojmu malemu rocnemu syncekovi chutili!

Iveta napísané 11.11.2006 22:51

Aj ja som sa potešila,že je tu niečo pre "pečeniachtivé" a teda aj pre mňa.Medovníčky sú naozaj ihneď mäkké na moje prekvapenie a na rozdiel od iných receptov aj bez pridania gramu tuku.Zadovážila som si knihu:Zdravá výživa malých detí, z vydavateľstva Portál.Sú tam recepty pre deti od 0 do 6 rokov,ale aj pre školákov a sú tam tiež veľmi dobré recepty aj s lákavými názvami, napr. polievka do termosky, bavlnená polievka,domáci Kinder Pinguin,Krakonošov fazuľový rezeň,alebo recepty keď je dieťa choré,či zostavený jedálny lístok na celý týždeň vhodný pre rodinu s deťmi.

Ďakujem autorke tohoto článku za nové recepty,ktoré si k ostatným osvedčeným už aj zakladám.

peťka napísané 11.11.2006 06:24

Ahoj,

skusila som tvoje medovnicky, zarucene makke po upeceni. Vcera vecer sme s Betkou zamiesili cesto. Veľmi sa lepilo, nedalo sa poriadne vymiesiť, tak som to hned šupla do chladničky, že to asi ráno vyhodím. Betka však ráno vstala s tým, že ideme piecť medovníčka, tak som nč nevyhodila a urobila som dobre. Horko ťažko som cesto vybrala z misky, podarilo sa mi to tak, že som okamzite múčiila to, čo sa mi podarilo odlepiť z misky. Na doske bolo cesto už celé obalené v muke, tak sa mi to už dobre spracovavalo, už sa nelepilo na ruky. Pravítkom som si vymerala hrúbku cesta na 5 mm. Dala som ruru na 180 stupňov a piekla 8 min, presne ako si písala. Medovníčky mi krásne narástli a sú vyborne mäkké!!!! Do cesta som pridala aj korenie do pernika, veď mi uz možeme. Medovnicky som spojila so slivkovym lekvarom a poliala cokoladovou polevou. Na to dala oriešok. Silvi, medovníčky sú výborné. Ďakujem.

silvia napísané 11.11.2006 06:11

Nejde do medovníčkov vôbec perníkové korenie. To som našla asi pred rokom recept v jednej starej kuchárskej knihe, ktorú napísala Terézia Vansová. Nie je úžasný? Podľa poznámok prastarej mamy, podávala tie medovníčky počas roka bežne ako večeru s mliekom asi od roka a pol.

Ester napísané 10.11.2006 19:46

To urcite vyskusam! Hlavne tie cokoladove gulocky vyzeraju ako poriadna mnaminka. Do tych medovnickoch nejde ani trochu pernikoveho korenia?

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
silvia napísané 04.12.2006 20:30

Ten nápad s celozrnnou múkou sa mi Janka páčil. Dnes som ráno zamiesila cesto na medovníky takto: 2 vajíčka 250 g celozrnnej múky strednej hrubosti, 4 pol. lyžice medu. Najprv sa mi ťažšie spracovávalo. Piekla som ich rovnako. Dcére chutia viac ako tie pôvodné (zjedla štyri kúsky s mliekom teraz na večeru), ale aj keď sú dobré, ja si na ich chuť musím zvyknúť. Tak vyskúšajte a dajte vedieť, čo VY na to.

silvia napísané 02.12.2006 17:33

Ahoj Janka, som rada, že chutili. Predvčerom som ich tiež robila a dala som do nich 300 g hnedeho cukru, miesto praskoveho. Škorica inak môže, ak jej dáš viac spôsobiť, že nebudú medovníky mäkké, preto je vhodnejší mletý klinček a škorica sa doporučuje nedávať deťom mladším ako tri roky, lebo je vysoký alergén. To som sa dozvedela asi pred tri a pol rokom, keď syn ležal na kožnom počas velkonočných sviatkov a priviezli tam päťročného chlapca-exematika, ktorý zjedol na návšteve nejaký jablkový zákusok so škoricou.

Janka napísané 30.11.2006 15:45

Medovnicky-trosku zdravsie

Ja som si tie medovnicky trosku upravila: namiesto bielej muky som pouzila celozrnnu, namiesto cukru len med. Ochutila som to este skoricou a stipkou mleteho klinceka. Aj mojmu malemu rocnemu syncekovi chutili!

Iveta napísané 11.11.2006 22:51

Aj ja som sa potešila,že je tu niečo pre "pečeniachtivé" a teda aj pre mňa.Medovníčky sú naozaj ihneď mäkké na moje prekvapenie a na rozdiel od iných receptov aj bez pridania gramu tuku.Zadovážila som si knihu:Zdravá výživa malých detí, z vydavateľstva Portál.Sú tam recepty pre deti od 0 do 6 rokov,ale aj pre školákov a sú tam tiež veľmi dobré recepty aj s lákavými názvami, napr. polievka do termosky, bavlnená polievka,domáci Kinder Pinguin,Krakonošov fazuľový rezeň,alebo recepty keď je dieťa choré,či zostavený jedálny lístok na celý týždeň vhodný pre rodinu s deťmi.

Ďakujem autorke tohoto článku za nové recepty,ktoré si k ostatným osvedčeným už aj zakladám.

peťka napísané 11.11.2006 06:24

Ahoj,

skusila som tvoje medovnicky, zarucene makke po upeceni. Vcera vecer sme s Betkou zamiesili cesto. Veľmi sa lepilo, nedalo sa poriadne vymiesiť, tak som to hned šupla do chladničky, že to asi ráno vyhodím. Betka však ráno vstala s tým, že ideme piecť medovníčka, tak som nč nevyhodila a urobila som dobre. Horko ťažko som cesto vybrala z misky, podarilo sa mi to tak, že som okamzite múčiila to, čo sa mi podarilo odlepiť z misky. Na doske bolo cesto už celé obalené v muke, tak sa mi to už dobre spracovavalo, už sa nelepilo na ruky. Pravítkom som si vymerala hrúbku cesta na 5 mm. Dala som ruru na 180 stupňov a piekla 8 min, presne ako si písala. Medovníčky mi krásne narástli a sú vyborne mäkké!!!! Do cesta som pridala aj korenie do pernika, veď mi uz možeme. Medovnicky som spojila so slivkovym lekvarom a poliala cokoladovou polevou. Na to dala oriešok. Silvi, medovníčky sú výborné. Ďakujem.

silvia napísané 11.11.2006 06:11

Nejde do medovníčkov vôbec perníkové korenie. To som našla asi pred rokom recept v jednej starej kuchárskej knihe, ktorú napísala Terézia Vansová. Nie je úžasný? Podľa poznámok prastarej mamy, podávala tie medovníčky počas roka bežne ako večeru s mliekom asi od roka a pol.

Ester napísané 10.11.2006 19:46

To urcite vyskusam! Hlavne tie cokoladove gulocky vyzeraju ako poriadna mnaminka. Do tych medovnickoch nejde ani trochu pernikoveho korenia?

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised