VýživaRecepty

Pečieme okrúhle koláče z kysnutého cesta

 Silvia Bodláková   01.03.2007   6

kolace 1

Slané základné cesto:

500 g hladkej múky T650, 4 dl teplej vody, 2 čajové lyžičky soli, 1 vajíčko (môžete aj zabudnúť), 4 pol. lyžice oleja, 20 g čerstvého droždia


Sladké základné cesto:

500 g hladkej múky T650, 4 dl teplej vody, 6 pol. lyžíc kryštálového cukru, 1 vajíčko, 4 pol. lyžice oleja, 20 g čerstvého droždia


Postup:

Do misy vložíme rozmrvené droždie. Zalejeme ho vodou a necháme asi pol hodiny kysnúť. Potom vmiešame olej a vajíčko a nakoniec múku zmiešané soľou alebo cukrom. Necháme kysnúť asi hodinu. Poriadne premiešame, prípadne ešte pridáme múku. (Teraz môžeme vložiť do chladničky prikryté dvomi utierkami, ak nemáme tie zázračné misy na kysnutie. Necháme nakysnúť v chlade do rána a ráno môžeme rýchlo piecť.)


Vyberieme na dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrojíme pohárom kolieska a položíme na papierom na pečenie prikrytý plech. Do koliesok urobíme pomocou dna pohára alebo rukou jamky a jamky naplníme podľa chuti. Po naplnení potrieme okraje koláčikov pomocou pierka vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 10-12 minút.


 

Naplniť si koláčiky môžete podľa chuti, tu sú moje plnky:

Moje slané plnky:

1. Do koláčikov vtlačím nakrájané kúsky Nivy a posypem trochou mletej papriky.

2. Koláčiky naplním nakrájaným Enciánom a posypem petržlenovou vňaťou.

3. Naplním zmesou nakrájanej paradajky, šunky a nahrubo nastrúhaného syra.


Moje sladké plnky:

1. Koláčiky naplním tvarohom (200 g) zmiešaným s práškovým cukrom (4 pol. lyžice).

2. Koláčiky naplním hustým jahodovým lekvárom.

 

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.7 z 5. Celkom 15 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
milka napísané 02.03.2007 05:11

pozrite sa sem:

www.mcduha.sk/forum/viewtopic.php aj tam sú podobné koláčiky.

silvia napísané 02.03.2007 05:04

Milé maminy, moja mama bola tiež vždy prekvapená, že dávam kysnúť cesto do chladničky. Dokonca ak sú čerstvé kvasnice ozaj čerstvé, vykysne asi za hodinu. To som sa naučila, keď som robila pomocnú kuchárku v jednej pizzerii, kde sme nechávali takto kysnúť cesto 24 hodín. Vtedy som prišla na to, že s takto vykysnutým cestom sa dokonca ľahšie manipuluje. Teda ho aj ľahšie roztočíte na rukách, keď robíťe pizzu a podobne. Naše mamy to robievali takto podobne so štrúdlovým cestom, to píše vo svojej kuchárke už Terézia Vansová. Doporučujem Ti to vyskúšať.

ivka napísané 01.03.2007 17:02

Ja tiež niekedy dávam na noc kysnúť cesto do chladničky a ráno máme sladké raňajky. Dávám to tam kysnúť v umelohmotnej miske s vrchnákom A múku miešam akú mám poruke, často T650 na polovicu s polohrubou.

ivka napísané 01.03.2007 17:02

Ja tiež niekedy dávam na noc kysnúť cesto do chladničky a ráno máme sladké raňajky. Dávám to tam kysnúť v umelohmotnej miske s vrchnákom A múku miešam akú mám poruke, často T650 na polovicu s polohrubou.

Karinka napísané 01.03.2007 15:59

Eva, Silvia sa ani nahodou nepomylila! By si sa cudovala, ako cesto nakysne aj v chladnicke. Ja tak robim langose, cesto mi perfektne nakysne v chladnicke a potom uz len rychle spracovat a vysmazit. A tie langose su perfektne! Takze Silvia vie, co robi.

Eva napísané 01.03.2007 12:40

Tak to si teda vobec neviem predstavit, ako Ti tie Tvoje uzasne kolaciky nakysnu v chlade a cez noc do rana.

Nepomylila si sa nahodou?????????

Kvasnice potrebuju teplo.

A z hladkej muky a este k tomu T650, tak to by som kysnute v zivote nepiekla.

Ja peciem kysnute uz roky, makovniky, orechovniky, osie hniezda, bratislavske rozky, buchty, moravske kolace... a vzdy z polohrubej dobre preosiataej muky.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
milka napísané 02.03.2007 05:11

pozrite sa sem:

www.mcduha.sk/forum/viewtopic.php aj tam sú podobné koláčiky.

silvia napísané 02.03.2007 05:04

Milé maminy, moja mama bola tiež vždy prekvapená, že dávam kysnúť cesto do chladničky. Dokonca ak sú čerstvé kvasnice ozaj čerstvé, vykysne asi za hodinu. To som sa naučila, keď som robila pomocnú kuchárku v jednej pizzerii, kde sme nechávali takto kysnúť cesto 24 hodín. Vtedy som prišla na to, že s takto vykysnutým cestom sa dokonca ľahšie manipuluje. Teda ho aj ľahšie roztočíte na rukách, keď robíťe pizzu a podobne. Naše mamy to robievali takto podobne so štrúdlovým cestom, to píše vo svojej kuchárke už Terézia Vansová. Doporučujem Ti to vyskúšať.

ivka napísané 01.03.2007 17:02

Ja tiež niekedy dávam na noc kysnúť cesto do chladničky a ráno máme sladké raňajky. Dávám to tam kysnúť v umelohmotnej miske s vrchnákom A múku miešam akú mám poruke, často T650 na polovicu s polohrubou.

ivka napísané 01.03.2007 17:02

Ja tiež niekedy dávam na noc kysnúť cesto do chladničky a ráno máme sladké raňajky. Dávám to tam kysnúť v umelohmotnej miske s vrchnákom A múku miešam akú mám poruke, často T650 na polovicu s polohrubou.

Karinka napísané 01.03.2007 15:59

Eva, Silvia sa ani nahodou nepomylila! By si sa cudovala, ako cesto nakysne aj v chladnicke. Ja tak robim langose, cesto mi perfektne nakysne v chladnicke a potom uz len rychle spracovat a vysmazit. A tie langose su perfektne! Takze Silvia vie, co robi.

Eva napísané 01.03.2007 12:40

Tak to si teda vobec neviem predstavit, ako Ti tie Tvoje uzasne kolaciky nakysnu v chlade a cez noc do rana.

Nepomylila si sa nahodou?????????

Kvasnice potrebuju teplo.

A z hladkej muky a este k tomu T650, tak to by som kysnute v zivote nepiekla.

Ja peciem kysnute uz roky, makovniky, orechovniky, osie hniezda, bratislavske rozky, buchty, moravske kolace... a vzdy z polohrubej dobre preosiataej muky.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised