Torta k prvým narodeninám

Mária Kohutiarová 0

Prvé narodeniny sú úžasný okamih: drobec už je viac samostatnejší a samozrejme, je to priestor sa s ním pochváliť a aj vytešiť v kruhu rodiny. Keďže už nám to malô vníma a reaguje na množstvo vecí okolo seba a má tiež svoje chute a nechute, radi by sme mu urobili radosť aj takou „ozajstnou“ tortou.

Ako čo urobiť, aby to bolo kóšer, riešia maminy stále: či urobiť takú, čo strávi ročný žalúdok na úkor krásy alebo či vraziť peniaze do väčšieho počtu maškrtníkov, čo môžu všetko a oslávenec dostane symbolicky pár lizov… zato sa mu vytešia očičká. Rozhodnutie je nakoniec na vás – my vám dnes ponúkame tie „baby“ varianty.

Smotanová

Najjednoduchšou a chuťovo vynikajúcou možnosťou je urobiť drobčekovi tortu z kyslej smotany v kombinácii s ovocím a piškótami. Tí, čo piškóty z nejakých príčin nechcú použiť, môžu siahnuť po detských sušienkach. Postup zvládne aj totálne ľavoruká a lenivá žena: 2 veľké kyslé smotany zmiešame s cukrom podľa chuti (niekto má rád viac, niekto menej a záleží aj od použitého ovocia a jeho chute). Zmiešame a striedavo vrstvíme do tortovej formy: smotana – piškóty/keksy – smotana – ovocie – smotana… a tak dokola. Pokiaľ sa vám zdá lepšie zmiešať ovocie so smotanou, spokojne tak urobte. Potom stačí tortu len zaťažiť, vložiť do chladničky – dobré je, ak postojí aspoň z večera do rána. Vrchná dekorácia je vo vašej réžii – od ničoho cez ovocie alebo niečo iné, a potom už len mlsať.

Nehynúca jablková

Táto varianta asi tiež nikdy neumrie a neprestane chutiť. Kilo jabĺk, 3 lyžice cukru, 3 vanilkové pudingy a piškóty – to je všetko, čo potrebujete. Jablká pokrájame a rozvaríme domäkka. Potom príde na rad puding rozmiešaný v troške vody plus cukor podľa zváženia. Uvaríme taký hustejší jablkový krém a opäť už len striedame, vrstvíme, chladíme a zdobíme tak, ako nám je libo – a hlavne sa tešíme, čo to bude, až to bude na tanieri a v brušku.

Trochu inak 

Torta však môže byť aj trošku iná – a to stačí, ak patríte k tým maminám, čo chcú podávať klasické mlieko a jeho výrobky už od roka a začnú takouto  podobou. Uvaria jednoducho hustý puding – podľa možnosti ale nie ešte čokoládový – a opäť prichádza na rad vrstvenie s piškótami, alebo len tak naliatie do formy s následným vychladnutím a vyklopením. V tomto prípade máme možnosť urobiť priamo malé tortičky – ak máme toľko rovnakých misiek – pre všetkých účastníkov oslavy, len netreba zabudnúť vypláchnuť ich dobre studenou vodou skôr, ako tam príde odpočívať puding. Po vyklopení na tanierik už len ostáva použiť bujarú fantáziu a množstvo ovocia či iných dobrotiek na dozdobenie – a zaželať si dobrú chuť.

Fantázii sa medze nekladú

A to ani teraz. Nemusíte mať úplne klasickú formu torty – my sme skúšali vyrobiť už aj vláčik, autíčko, korunu pre princeznú (to stačí klasickú okrúhlu hotovú baby tortu obložiť dlhými piškótami, na jednom konci zrezanými do rovna, aby stáli, na druhom, hornom konci zašpicatenými a zviazať krásnou mašľou), ba dokonca sme skončili aj pri obyčajnom kopčeku od milovaného krtka. Vynikajúco sa pracuje aj s obyčajnými tortovými oplátkami – veľkými, z ktorých sa dá do nemoty pri troche opatrnosti vyrezávať alebo tvarovať pri nahriatí nad parou, takže môžete vyrobiť aj maxikornútik zmrzliny.

Čo navrch?

Sú maminy, ktoré z mosta doprosta upečú korpus s normálnou plnkou a marcipánom navrchu, sú aj také, čo dajú čokoládu a šľahačku. Pri baby verzii sa dá použiť kokos, prípadne  želatina. S obliatím  polevou je to náročnejšie, ale pekný servis a možno pár zapichnutých postavičiek – nám sa napríklad osvedčili aj vystrihnutý krtko a myška zo starej omaľovánky a nalepení na špajdli, prípadne obrázok na tortu, ktorý dostať v cukrárňach.

Nápady a tvorivosť aj pri ročných oslávencoch a jednoduchých baby receptoch želá

Mária Kohutiarová

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

články autora...

Pridaj komentár