Zomleté zvyšky pomiešame s 3 dcl pomletých orechov a zalejeme s 1/2 l vriacou vodou, pridáme 3 dcl džemu /môže byť aj viac, je to chutnejšie/. Zmesou zlepíme perníky a hotové polejeme čokoládovou polevou.
1 kg čokolády, 10 dkg kakaa, 1 dcl oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli, podľa potreby pridáme olej. Perníky v celofáne a krabici vydržia rok.
Spracujeme cesto, ktoré odložíme na 1 hodinu do chladu. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 15×24 cm a krájame na prúžky 1,5 x 4cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a pečieme pri 180-200 stupňoch 8-10 min. Kým prúžky vychladnú, rozohrejeme nutelu, potom ju na ne nastriekame. Nakoniec na každý prúžok dáme 3 celé olúpané lieskovce, ktoré polejeme čokoládovou polevou.
Viedenské venčeky Potrebujeme:
200 g horkej čokolády, 200 g Hery, 2 žĺtky, 6 lyžíc práškového cukru, 2 lyžice silnej čiernej kávy (uvarenej), 300 g hladkej múky, 10 g prášku do pečiva Postup: Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a kávou, pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a vlažnú čokoládu. Vareškou vypracujeme cesto, naplníme ním cukrársky sáčok s hviezdičkovou násadkou a na plech striekame venčeky. Pred pečením sa majú plechy dať do chladničky (to som nerobila).
Pečie sa v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 min (ja som mala na 170, lebo mám teplovzdušnú). Upečené a vychladnuté venčeky sa môžu namáčať zvrchu v čokoláde a ozdobiť lentilkou. Keď čokoládová poleva stuhne a venčeky ochutnáme, tak sa nám v ústach budú priam rozplývať. Tá čokoláda je úžasne cítiť. Tento recept je pre mňa objavom tohtoročného adventu.
(Recept od Ester Štefkovej z Ostrova nad Ohří)
Kokosovo-punčové rezy Cesto: 8 vajec, 400 g práškového cukru, 380 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 6 lyžíc vody, tuk a múka na prípravu plechu
I. plnka: 750 g marhuľového kompótu aj s nálevom, 150 g ríbezľového lekváru, rum
II. plnka: 125 g strúhaného kokosu, 250 g mlieka, 250 g masla, 200 g práškového cukru
Posýpka : asi 50 g postrúhanej čokolády
Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Z cesta na pomastenom a múkou vysypanom plechu upečieme dva pláty.
Jeden z plátov rozmrvíme a vložíme do misy. Marhuľový kompót s nálevom a trochou rumu rozmixujeme. Pridáme ho do rozmrveného cesta a dobre vymiešame. Druhý plát cesta pokropíme rumom a natrieme ríbezľovým lekvárom. Na lekvár rovnomerne natrieme punčovú hmotu.
Mlieko povaríme so strúhaným kokosom. Necháme vychladnúť, potom ho vmiešame do masla, ktoré sme predtým vymiešali s práškovým a vanilínovým cukrom. Túto zmes navrstvíme na punčovú hmotu. Posypeme strúhanou čokoládou a dáme stuhnúť na chladné miesto.
(Recept od Lucie Drličkovej z Piešťan )
“Slovenský Bailyes” 2 salká varíme 2 hodiny vo vriacej vode na karamel, v 1/2 mlieka uvaríme mandľový puding (bez cukru) a necháme vychladnúť, k tomu pridáme 1/2 litra rumu a všetko spolu zmiešame, nalejeme do fliaš. Snažíme sa nechať to odležať v chladničke, nech sa chute zmiešajú, ale je to veľmi, veľmi ťažké…
(Recept od Vladimíry Steinerovej z Bratislavy)
Gaštanový tunel Postup:
Spravíme si obyčajné piškótové cesto s trochou granka, aby bolo hnedé a čokoládové. Formu na srnčí chrbát vyložíme alobalom, po stenách roztlačíme gaštanové pyré a uložíme do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. Z chladničky vyberieme srnčí chrbát a až dovrchu natrieme šľahačkou.
Srnčí chrbát aj s formou preklopíme na cesto, odstránime formu a alobal, prečnievajúce okraje cesta odrežeme a dáme chladiť. Čokoládu na varenie rozlámeme a spolu s mliekom a tukom rozpustíme na polevu. Koláč potrieme polevou a necháme stuhnúť. Je to naozaj vynikajúce, odporúčam každému.
(Recept od Gabriely Slosárovej z Bratislavy)
Pomarančové mandľové pusinky Potrebujeme:
4 bielka, 250 g práškového cukru, 1 lyžica pomarančovej šťavy, 100 g mletých mandlí, 150 g kokosovej múčky, 1 pomaranč, 200 g čokoládovej polevy Potrebujeme:
Rúru zohrejeme na 150 stupňov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame cukor a pomarančovú šťavu. Jemne primiešame mandle a kokosovú múčku. Naplníme zmes do cukrárenského vrecka s hladkým nadstavcom a na plech s papierom na pečenie nanesieme rovnako veľké kopčeky. Pomaly sušíme v rúre asi 20 minút.
Medzitým pod horúcou vodou umyjeme pomaranč, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Polevu roztopíme, pridáme pomarančovú kôru a šťavu. Spodok vychladnutých pusiniek namočíme do polevy a necháme zaschnúť.
(Recept od Miriam Gatci z Bratislavy)
Ovsené guľky Potrebujeme:
100 g ovsených vločiek, 100 g práškového cukru, 80 g margarínu Hélia, 2 lyžice piškótovej strúhanky, 2 lyžice rumu, na obaľovanie kakao a piškótová strúhanka, kandizované ovocie na ozdobu Postup:
Ovsené vločky nasucho opražíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme a po vychladnutí spolu so strúhankou vmiesime do dobre rozšľahaného tuku s cukrom a rumom. Z masy urobíme guľky, ktoré obalíme v kakau pomiešanom so strúhankou. Ozdobíme kúskom kandizovaného ananásu, marhule a pod.
(Recept od Jany Šebestovej z Myjavy)
Štedrák Upečieme piškótový plát asi z piatich vajec, do ktorého pridáme lyžicu kakaa. Uvaríme si vanilkový puding z 1/2 litra mlieka, vymiešame ho so 125 g masla. Natrieme na plát. Ešte nestuhnutý krém husto posypeme nahrubo nasekanými orechmi a pofŕkame čokoládovou polevou.
(Recept od Evy Pavolkovej z Námestova)
Falošný krémeš Piškótové cesto: 25 dkg hl. múky, 25 dkg práškového cukru, 5 lyžíc horúcej vody, 5 vajec /žĺtka oddeliť od bielok/, 1 prášok do pečiva
Postup: Cukor vymiešať so žĺtkami, pridať horúcu vodu, múku s práškom do pečiva. Všetko dobre premiešame a nakoniec vmiešame sneh. Pečieme v predhriatej trúbe /150C/.
Plnka: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 15 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor
Postup: Zo surovín uvaríme krém. Do horúceho krému vmiešame 1 maslo /Heru /. Ešte horúce vylejeme na cesto. Na vrch poukladáme BeBe keksy. Po vychladnutí polejeme čokoládou.
(Recept od Aleny Vilemovej z Bratislavy)
Kokosové Raffaello Potrebujeme:
150 ml vody, 250 g kryštálového cukru, 125 g Hery, 200 g strúhaného kokosu, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 g sušeného mlieka, cca 50 ks lieskových orechov (80 dkg) Postup:
Vodu s cukrom varíme 5-6 min na miernom ohni. Odstavíme, pridáme pokrájaný tuk a miešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme 150 g kokosovej múčky, vanilkový cukor, sušené mlieko, dobre rozmiešame a necháme postáť, kým hmota nestuhne (3-4 hod).
Oriešky asi 10 minút pečieme na suchom pekáči pri najnižšej teplote a zbavíme ich šupiek. Z kokosovej hmoty vyformujeme guľôčky. Do každej vložíme oriešok, obalíme ju vo zvyšnom kokose a položíme do papierového košíčka.
(Recept od Jany Šlosárovej z Prešova)
Jednoduché Raffaello Potrebujeme:
250 g strúhaného kokosu, 1 salko, 1 balíček lieskových orechov Postup:
Kokos zmiešame so salkom a tvarujeme guľky, do ktorých vkladáme lieskový orech. Nakoniec guľky obalíme v kokose.
(Recept od Evy Kytošovej z Trstenej)
Domáce Raffaello Potrebujeme:
250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dcl vody, 1 Cera, 200 g sušeného mlieka, 200 g strúhaného kokosu Postup:
Vo vodnom kúpeli vymiešame cukor, vanilku, tuk a vodu. Necháme vychladnúť a potom pridáme sušené mlieko a kokos, dobre vymiešame s 2-3 nadrobno polámanými tortovými oblátkami. Masu necháme stuhnúť, vyformujeme z nej guľky, do stredu každej dáme oriešok alebo mandľu. Nakoniec ich obalíme v kokose a uložíme do papierových košíkov.
(Recept od p. Kundekovej zo Svitu)
Loading...
Super len ako sa to odnesie
Župan v BA tam upravil jazdné pruhy zúžil a estei
Napr pri zrkadlovom háji smerom do napchali
Tam medzi auta cyklistické pruhy na Vajanského nabrezi
A od zrkadloveho hája pri budúcej električkovej tratiBA
Tiež domagoril pruhy a dal tam betónovú stenu rozdelovaciu prechodne
Kde sa také študuje cesta má byť pre ľudí široká
Nie sme v škôlke v zastupe
my sme dnes s deťmi upiekli medovníky a linecké. A ešte tesne pred Vianocami upečiem vianočnú tortu, ešte ju musím vymyslieť, a máme vystarané. Babky nás nabalia ďalšími vianočnými dobrotami.
U nás sú jednotkou linecké koláčiky a vanilkové rožky. Len tie sa mi nie vždy podaria
Moja babička vždy vravela, že na vanilkové rožky treba použiť tú správnu múku. Len mi neprezradila aká to je
Babičkina voľba na krehké pečivo (www.babickinavolba.sk) – s tou sa ti vždy podaria A z tortovej sú skvelé palacinky. Mňam