Včera sme i v Materskom centre Macko piekli . Najprv sme si zarobili cesto na medovníčky a kým sme ho nechali v chlade odstáť, upiekli sme si bielkový koláč.
Keďže nám zostali z bielkového koláča žĺtka tak sme si urobili aj domáci vaječný koňak.
Deti sa chvíľu hrali, potom vykrajovali medovníčky a zajedali ich bielkovým chlebíkom. A mali sme aj malého-veľkého kuchára, ktorý kontroloval všetky zmeny pečenia cez okienko v trúbe a vždy hlásil: “zväčšili sa …” Deti boli unesené, že si môžu búchať po ceste a sami vykrajovať a ešte si potom svoje výrobky zjedia.
Mamičky si vymenili pár receptov a rady pri pečení. Myslím, že sa varenie a pečenie v Materskom centre Macko ujalo. Tešíme sa na jar, keď si vyskúšame navariť aj niečo z čerstvej zeleniny.
Naše recepty pre Vás:
Medovníčky (od 1 roka)
400g hl. múky špeciál zmiešame so:
– 150g práškového cukru,
– 1 čaj. lyžičkou sódy bikarbóny a
– 1 čaj. lyžičkou perníkového korenia.
Pridáme zmes (osve vymiešanú) z:
– 2 vajec,
– 3 pol. lyžíc medu,
– 1 pol lyžice rumu,
– 50g rozpusteného masla.
Necháme stáť asi hodinu na chladnejšom mieste, potom vyvaľkáme pod igelitom a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 stupňoch 8-10 minút. Medovníčky nie sú tmavé.
Bielkovy chlebik (od 2 rokov)
Vyšľaháme tuhý sneh zo 6 bielkov a zľahka do neho vmiešame 150g hladkej muky špeciál a 150g práškového cukru. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 stupňoch asi 40-45 minút.
Vychladnuté nakrájame a môžeme natrieť džemom.
Alebo sme pri pečení mohli vmiešať do cesta kúsky čokolády, orechov a pod.
Vaječný koňak
Vymiešame do biela 6 žĺtkov. Pomaly prilejeme 1 salko. A postupne za stáleho miešania pridávame 100g prašk. cukru, 3dl prevareného mlieka (alebo nesladene kondenzovane – neprevárame), 3dl vodky, 1 vanilkový cukor.
Nalejte do fliaš a nechajte aspoň deň odstáť. Je hustejší a vhodnejší do kávy alebo ďalšie pečenie.
Piekla s Vami Silvia Bodláková