Začínate variť prvé príkrmy pri bábätko, zvažujete aký hrniec, strúhadielko? Aké sú tie najlepšie technologické postupy a kuchynské úpravy, keď začíname po pol roku bábätku servírovať okrem mliečka aj „naozajstné jedlo“?

Variť? Dusiť? Pariť?
- Potraviny spracujeme šetrne, aby sa nezničili vitamíny. Používame vždy čerstvé, chorobami (pleseň, hniloba) nezasiahnuté ovocie a zeleninu. Šúpeme a strúhame na nehrdzavejúcom alebo sklenenom strúhadle.
- Zeleninu – umývame pod tečúcou vodou, karfiol, kel, brokolicu, (neskôr kapustu) namočíme na 20 min. do slanej vody, aby sa odhmyzili.
- Vhodná kuchynská úprava od 6. mesiaca je varenie vo vode, alebo nad parou.
- Od polovice 7. mesiaca zaraďujeme po ovocí a zelenine aj mäso. Mäso môžme najprv nasucho opiecť, podliať trochou vody a dodusiť do mäkka. Alebo len jednoducho variť vo vode.
- Mäso vkladáme do studenej vody (ak chceme mať dobrý vývar), do horúcej ak chceme mať šťavnaté mäso. Pri vývaroch pre deti nepoužívame hovädzie a bravčové kosti.
- Zahusťujeme zemiakmi, ryžou, zátrepkou z maizeny (kukuričný škrob). Omáčky môžeme zahusťovať bielym jogurtom.
- Do troch rokov nepoužívame klasické zápražky pre preprážanie tukov.
- Na dochutenie sú vhodné zelené vňate (čerstvé alebo sušené) – petržlen, kôpor, pažítka, zelerová vňať, bazalka, rozmarín, materina dúška, oregano, rasca, fenikel.
- Ak na potravine zistíme hnilobu, už ju nepoužívame a nevykrajujeme.
- Ak má matka dosť materského mlieka , môže ho pridať do hotových jedál.
- Ak dieťa odmieta príkrm, skúste do hotového jedla pridať trošku materského mlieka – dieťa bude cítiť jeho chuť a vôňu a možno zmení názor.
- Tuk pridávame až do hotového jedla.
- Na prípravu jedál pre dojčatá používame vyhradený riad. Pri umývaní vylúčme silné čistiace prostriedky, radšej používajme len horúcu čistú vodu.
