Papáme po roku

Dagmar Mozolová 5
_banners

V sérii článkov o príkrmoch mesiac po mesiaci, ktoré nájdete v rubrike Začíname papať, sme sa venovali postupnému zavádzaniu príkrmov do roka.

Po roku už nie je rozdiel v zavádzaní potravín medzi dojčenými a nedojčenými detičkami.

Pri písaní článku som čerpala z rád MUDr. Kataríny Babinskej, PhD. v jej poradni.

 

Nové potraviny

Po 1. roku zavádzame:

  • ovocie (alergizujúce druhy)
    • citrusové plody – pomaranče, mandarínky, kiwi, ananás, atď.,
    • jahody, maliny, čučoriedky, černice, broskyne, ríbezle, hrozno, slivky.
  • vaječný bielok,
  • ryby s bielym mäsom,
  • tvaroh, tvarohové krémy, sladkú smotanu, syry s nižším obsahom solí,
  • zeleninu: kapusta, kyslá kapusta /soľ sa vymyje alebo sa uvarí riedka, čím sa soľ rozriedi/, do roka by dieťatko malo dostávať prevažne tepelne upravenú zeleninu, po roku už možno podávať i viac surovej: uhorka, sladká paprika, paradajky,
  • sóju a tofu,
  • kakao

Po 2. roku zavádzame:

Tieto potraviny môžeme zaradiť zdravému dieťatku už po roku, pre dieťa s rizikom alergie sú vhodné až po 2. roku:

  • med,
  • orechy,
  • mak,
  • semená.

Po 3. roku zavádzame:

  • huby,
  • arašidy,
  • morské živočíchy.

Dieťatko po roku už môže dostávať stravu, akú jedávajú i dospelí členovia rodiny. Nie sú vhodné ťažké, mastné, príliš slané a korenené pokrmy. Jedlá pripravujeme najmä varením, dusením, obmedzujeme vyprážanie. Dieťa by malo papať 5 – 6x denne. Naďalej platí, že nové druhy sa zaraďujú s odstupom 4 dní a potrebné je sledovať, či sa neobjavia nežiaduce príznaky, napr. výsyp, tráviace ťažkosti.

Dochutenie stravy

Po roku môžeme stravu dieťatka mierne prisáľať. Pokrmy sa môžu dochucovať vňaťami (bazalka, rozmarín i oregano, materina dúška, rasca a fenikel). Napriek priaznivým až liečivým účinkom by sa mali bylinky používať s opatrnosťou, pretože môžu vyvolávať alergiu. Aromatické druhy zeleniny nielen zvýraznia chuť stravy, ale obohatia ju i o cenné živiny, sú totiž mimoriadne bohaté napr. na železo, vápnik a vitamín C. Pre deti sú vhodné: petržlen, kôpor, ale aj pažítka, zelerová vňať. Nepoužívame pikantné koreniny.

Ryby

Odporúča sa začať rybami s bielym mäsom, medzi ktoré patrí i u nás bežne dostupná treska (filé), neskôr sladkovodné ryby. Ryby sú zdrojom hodnotných bielkovín a tukov, na druhej strane prakticky všetky ryby obsahujú väčšie či menšie množstvá ťažkých kovov, ktoré pri väčšom nahromadení v tele môžu poškodzovať zdravie. Medzi ryby s ich nízkym obsahom patrí treska, sumec, krevety, tuniak v konzerve, sladkovodné ryby, o čosi vyšší obsah má losos. Za neškodnú sa považuje konzumácia 1-2 jedál z rýb do týždňa. Ryby treba dôkladne vykostiť. Vzhľadom na to, že ryby patria medzi časté potravinové alergény, sledujeme, či sa po ich zavedení neobjaví u dieťaťa alergická reakcia.

Mlieko a mliečne výrobky

Denne by malo dieťa dostávať priemerne 3 mliečne dávky. Výber je široký – mlieko materské alebo umelé, mliečne výrobky – jogurt, smotanový alebo tvarohový krém, puding, tvaroh, kaša. Vhodné sú i mäkké syry („tvarohové“). Tavené a tvrdé syry sú síce bohatšie na vápnik, vhodné sú však v menšej dávke pre vysoký obsah soli. Ak nedojčíme, v detskej výžive by sa malo aspoň do 2. roka (najlepšie až do 3. roka) uprednostniť umelé mlieko, kravské sa má používať skôr iba príležitostne – na prípravu kaše ho občas môžete použiť. Tvaroh a tvarohové krémy zaraďujme tiež po roku, pretože sú bohaté na bielkoviny a môžu zapríčiniť alergiu.

Do jedálneho lístka ročného dieťaťa patrí:

Mlieko, mliečne výrobky

Denne by malo dostávať priemerne 3 mliečne dávky. Výber je široký – mlieko materské alebo umelé, mliečne výrobky – jogurt, smotanový alebo tvarohový krém, puding, tvaroh, kaša. Vhodné sú i mäkké syry („tvarohové“).

Tavené a tvrdé syry sa podávajú v menšej dávke pre vysoký obsah soli.

Výrobky z múky

Súčasťou jedálneho lístka sú i múčne pokrmy:

  • chlieb, pečivo,
  • piškóty, vianočka
  • žemľovka, buchty a pod…

Mäso

Volíme druhy s nízkym obsahom tuku. Vhodné je mäso kuracie, morčacie, mäso z mladých zvierat – teľacie, králičie, kozľacie a pod.

Mäsové výrobky vyberáme tiež iba nízkotučné – napr. šunku.

Strukoviny

vo forme omáčok, polievok a príloh, 2-3 krát do týždňa.

Ovocie a zelenina

Podávame viackrát denne. Dieťa zvykáme, aby ovocie a zelenina boli súčasťou každého denného pokrmu.

Najbohatšie na živiny sú v surovom stave, vysokú výživovú hodnotu majú aj varené pokrmy (polievky, prívarky, omáčky).

Prílohy

Zemiaky, ryža, cestoviny, knedľa

Pokrmy z rýb

Vajcia

Mali by byť najmä súčasťou varených pokrmov. Samotné vajcia, napr. natvrdo, alebo praženicu obmedzujeme.

Tuky

Deťom sa odporúča maslo pre jeho ľahkú stráviteľnosť.

Vhodné sú aj olivový, slnečnicový a repkový olej.

Na varenie sa používajú najmä rastlinné oleje.

Nápoje

Ideálne sú prírodné čaje, minerálne vody – volíme druhy s nízkym obsahom minerálnych solí. Snažíme sa nezvykať deti na sladené nápoje.

Sladkosti

Nie sú nevyhnutnosťou, podávané v malom množstve sa „zmestia“ aj do zdravého jedálnička.

Ak si dieťa sladkosť nežiada, netreba mu ju ponúkať. Keď však dieťa spozná sladkosti a pýta si ich, môžeme ho uspokojiť drobnou pochúťkou.

Dobrou voľbou sú sladkosti, ktoré obsahujú i hodnotné zložky:

  • ovocie (čerstvé alebo sušené),
  • jogurt, mlieko, tvaroh,
  • ovsené vločky, celozrnnú múku a
  • sú iba jemne sladené.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (12 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Dobry den Vam vsetkym zelam.Ako citam niektore clanky,mam stale vacsi dojem,ze mame ucit odmalicka deticky k tomu,aby z nich boli -obrazne povedane …krvilacny masozruti.Absolutne bez akehokolvek prihliadnutia na strukturu cloveka.Prechadzam a studujem vsetko, co sa tyka stravovania a celkoveho zivotneho stylu cloveka par rockov (a stale sa mam co ucit),no vzhladom k vyzive malickych deticiek je taka vyziva ako maso(a to 5-6xtyzdenne!)zabijak-AJ PRE DOSPELEHO!Pani doktori a doktorky, by mali radsej davat odporucania vyzivovym specialistom a nie dristat.Maso je pre cloveka tazko stravitelne -zoberme si to,k akemu rozkladu masa dochadza pri teplote 36stupnov a este par hodin! Co sa deje v takom tele?Ja mam tiez maleho synceka a pani doktorka rozpravala len kedy dat ake maso,syry,jogurty,no nic o napr. sezame,psene,tmavej ryzy a inych typicky zdravych potravinachAkurat len to, ze taketo ovocie,zelenina,ci orechy vyvolavaju alergiu,ale ake hnilobne procesy a choroby vyvolava maso, no o tom niet ani reci!Piste clanky objektivne a profesionalne a ak nie ste si isty,tak radsej vobec.Ved aby strava,co ma byt hlavnou zivinou cloveka, je takymto sposobom podavana iba ako nahrazka sladkosti a pod.je smiesne. V tomto sa musime zmenit a to cim skor!Ved my na Slovensku mame velmi vysoku chorobnost a umrtnost a ta je sposobena nevhodnym zivotnym stylom,ku ktoremu patri aj akoze ,,tradicny“styl stravovania,odovzdavany z generacie na generaciu.Chceme byt zdravi a preto musime nieco robit!

  2. Milá Miau, aj po roku je vhodné pokračovať s podávaním mäska 5-6x do týždňa (na obed, alebo večeru, v nátierke a pod.). V bezmäsité dni treba mäso nahradiť inou hodnotnou potravinou – veľmi dobrou náhradou sú práve strukoviny, vhodnou náhradou je i vajíčko. Na prípravu stravy pre dieťa možno používať aj aromatickú zeleninu ako je cesnak alebo cibuľa – samozrejme v rozumnom množstve. Pokrm má dieťaťu chutiť, nesmie dráždiť alebo spôsobovať tráviace ťažkosti.

  3. Super, ďakujem za „poradcu v stravovaní“. Máme 15-mesačnú dcérku, v podstate papká to, čo môže alebo by mala aj podľa tohto článku. Len stále presne neviem, koľkokrát do týždňa by mala jesť mäso. Od našej detskej lekárky mám informáciu, že 5-6x mäso a 1-2x namiesto mäska dať varený žĺtok. Je to tak? Alebo sa vôbec nič nestane, keď bude mať jeden deň na obed napríklad strukovinovú kašu? A ako je to s cesnakom a cibuľou? Môžem dať malej napr. hrachovú kašu, v ktorej je prelisovaný cesnak kvôli vôni a vylepšeniu chuti? Nie je ho cítiť, kaša samozrejme ani trošku neštípe, len je vylepšená. A môžem jej mäsko dusiť na cibuľke alebo radšej nie?

  4. Super, ďakujem za „poradcu v stravovaní“. Máme 15-mesačnú dcérku, v podstate papká to, čo môže alebo by mala aj podľa tohto článku. Len stále presne neviem, koľkokrát do týždňa by mala jesť mäso. Od našej detskej lekárky mám informáciu, že 5-6x mäso a 1-2x namiesto mäska dať varený žĺtok. Je to tak? Alebo sa vôbec nič nestane, keď bude mať jeden deň na obed napríklad strukovinovú kašu? A ako je to s cesnakom a cibuľou? Môžem dať malej napr. hrachovú kašu, v ktorej je prelisovaný cesnak kvôli vôni a vylepšeniu chuti? Nie je ho cítiť, kaša samozrejme ani trošku neštípe, len je vylepšená. A môžem jej mäsko dusiť na cibuľke alebo radšej nie?

Pridaj komentár