Potrebujú naše deti bio mäso?

Mária Kopčíková 1

Neviem, čo potrebujú vaše deti, ja by som sama najradšej konzumovala bio mäso a bio zeleninu, ktorú sme si sami vyprodukovali a tým pádom vieme, čo jeme.

Nemáme však hektáre pôdy okolo domu na dopestovanie, ani chlievy a kurníky na dochovanie bežne používaných produktov a žiaľ, už nemáme ani babku na vidieku, ktorá by nám niečo eko – bio venovala. Tak sa snažíme zháňať nejaké, aspoň pre nás prijateľné varianty.

iStock

 

Bio mäso pri zavádzaní tuhej stravy

Väčšinou otázka, aké mäso a potraviny vôbec kupovať, padne v čase zavádzania príkrmov do stravy dieťatka.

Pre mňa osobne to nemusí byť potravina s označením BIO – ale rada rozmýšľam o tom, odkiaľ asi mohla pricestovať, kde ju dopestovali … nemusí mať štempeľ bio, ale pre mňa tú biokvalitu má. Poznám pestovateľa, chovateľa …

Čiže pre mňa je to skôr o rozmýšľaní a hľadaní možností, ktoré mi lokalita, kde žijem, ponúka a aké potraviny viem/chcem zabezpečiť.

Pre iných je cestou striktne BIO, ďalším je to zase úplne jedno, čo jedia. Čo sa týka najmenších detí, asi by som uprednostnila nie klasické potraviny kupované v hypermarkete.

Čo je to bioprodukt

Definícia hovorí, že je to produkt ekologického poľnohospodárstva, ktorý môže byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, napr. pšenica, strukoviny, ovocie, zelenina, mlieko, mäso, vajcia

Biopotravina je potravina vyrobená iba z bioproduktov s použitím povolených materiálov, prídavných látok a technologickými postupmi, ktoré sú ustanovené platnými zákonmi (zdroj: ekoporadna.sk)

Ten, kto pestuje rastliny a plodiny, chová zvieratá ekologicky, nepoužíva syntetické prostriedky, hormonálne prípravky, krmivá zo zvyškov zvierat a trusu a ani geneticky modifikované organizmy. Prístup ekofarmárov k chovu zvierat má etický rozmer – zvieratá sú chované v prirodzených podmienkach a kŕmené krmivom pochádzajúcim výlučne z ekologického hospodárenia.

Prečo zvažovať spôsob pestovania plodín a chovania zvierat?

Nuž, možno preto, aby naše telá neboli ako odpadkový kôš … Pri produktoch, kde poznáme pôvod, či sú označené značkou BIO by sme mali mať istotu, že:

  • pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva dopestované bez použitia umelých hnojív, genetických manipulácií a hormonálnych prípravkov,
  • neobsahujú chemické látky – konzervačné látky, farbivá, aromatiká,
  • pri ich pestovaní sa nepoužívajú chemické pesticídy (hnojivá),
  • sú chutnejšie,
  • sú nutrične bohatšie.
  • obsahujú menej vody a viac aromatických látok v porovnaní s konvenčnými. Preto sú chutnejšie – majú výraznú, charakteristickú chuť,
  • biopotraviny obsahujú tiež viac vlákniny a bioaktívnych látok, čím znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení.

Kde vieme kúpiť bio mäso a produkty domácich pestovateľov?

Táto otázka sa týka zrejme najmä ľudí z veľkých miest, ktorí nemajú vo svojom okolí overených drobných chovateľov. Dopátrala som sa po tieto možnosti:

Máte nejaké ďalšie tipy? Napíšte nám, radi doplníme.

Spracované s použitím: ekoporadna.sk, biospotrebitel.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár