Prvé jedlo dieťaťa nemusí byť mrkva

saša/redakcia 0

Akou zeleninou začať či ako dochutiť jedlo, aby to nebol iba nevzhľadný maglajz? Obdobie prvých príkrmov robí mnohým rodičom ťažkú hlavu.

shutterstock

Čo rodičov najviac trápi?

Pre mamičky býva pri zavádzaní príkrmov najčastejším problémom, ktorou zeleninou začať a následne správne poradie podávania jednotlivých druhov.

“Odporúčam začať podľa sezóny a dostupnosti a čo sa týka typu zeleniny – je vhodné začať aktuálnou zeleninou, ktorá je v tej dobe na trhu najčerstvejšia,” radí Eva Blaho, nutričná poradkyňa z Jem iné.

Stále platí pravidlo troch dní, kedy dieťatku konkrétnu zeleninu ponúkame a postupne pridávame ďalšie druhy. Počas zimného obdobia radí Eva Blaho používať všetky druhy koreňovej zeleniny, paštrnák a neskôr zaradiť aj cviklu.

Mrkva teda môže byť zeleninou prvej voľby počas zimy, ale momentálne jej už končí sezóna, keďže je dostupná len skladovaná.

shutterstock

 

Neviete, čo dať ako prvé? Čo takto špargľu?

Teraz na jar, by sme mamičkám odporúčali špargľu,” vysvetľuje Eva Blaho. “Je to slovenská sezónna zelenina, ktorá je čerstvá a plná živín. Má momentálne omnoho viac výhod, oproti napríklad mrkve,” dopĺňa Katarína Medveďová, kuchárka a lektorka zdravej výživy.

Podľa ich skúseností je práve špargľa veľmi dobre tolerovanou zeleninou a v kombinácii so zemiakom a cukinou malým stravníkom chutí.

Z ovocia doporučujú podávať hrušku a jablko, ktoré sú momentálne dostupné síce zo skladu, ale patria k ovociu z našej, lokálnej produkcie. Konkrétne recepty pripravili na seminári o prvých príkrmoch, ktoré organizoval e-shop feedo.sk.

rodinka.sk

 

Bylinky pre detičky

Netreba sa báť aj byliniek a dochucovať nimi prvé príkrmy, zhodujú sa obe poradkyne.

Cviklové listy, púpavové listy, medvedí cesnak, podbeľ alebo listy mladej žihľavy – to všetko sú bylinky, ktorými obe odborníčky na zdravé stravovanie doporučujú ochutiť prvé príkrmy.

Prvé jedlo by malo chutiť celej rodine

“Prvé príkrmy by mali po dochutení jesť aj ostatní členovia rodiny,” doporučuje Katarína Medveďová. Začínajúcemu papkáčovi by sa teda nemalo podávať nevábne, rozmixované jedlo, ktoré bude jesť osamotene.

“Dieťatko a jeho strava by malo byť súčasťou stolovania celej rodiny,” zdôrazňuje Katarína Medveďová význam spoločného stolovania. Jedná sa aj o úsporu času, keď mamička nemusí variť extra pre ostatných členov rodiny, ale po dochutení môžu jesť príkrm dojčaťa.

“Správnym dochutením príkrmu napríklad kurkumou, pridaním cestovín a syra nám vznikne jedlo pre celú rodinu,” uviedla pre rodinka.sk Katarína Medveďová.

Iný kraj, iný príkrm

Mamičky by sa podľa Kataríny Medveďovej nemali trápiť obavami. Všetko, čo sa týka detí by mali riešiť inštinktívne a podľa seba.

Prvé príkrmy vo svete neriešia mamičky podľa štandardov, ale podľa miestnych zvyklostí.

V Mexiku napríklad používajú čili na dochutenie príkrmov už od 4.mesiaca veku dieťaťa, rovnako tak v Indii používajú na dochutenie jedla pre deti pikantné koreniny.

Viac o seminári

Počas prípravy jedla sme testovali aj parný hrniec a mixér v jednom od spoločnosti Avent, v ktorom sme parili nakrájanú mrkvu a jablčko. Mixér je unikátny v tom, že ho po varení v pare stačí otočiť a začať mixovať a príkrm je hotový.

Viac o hrnci tu: https://www.feedo.sk/avent-parny-hrniec-s-mixerom/

Na záver varenia v príjemnej atmosfére mamičky dostali darček od Feedo.sk v podobe malej darčekovej tašky a mohli súťažiť o 2x Disney kufrík v hodnote 29 eur.

Seminár Feedo.sk : “Ako na prvé príkrmy?”
Seminár Feedo.sk : “Ako na prvé príkrmy?”

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...

Pridaj komentár