Známa chcela po mne recept na griláž. Prezradila som suroviny, gramy, aj postup: “Keď robím karamel, nevadí, že ostanú hrudky, môj muž má rád, keď do nich môže zahryznúť. Takisto orechy, nepomeliem ich všetky, časť posekám, aby bolo do čoho kusnúť. A nevrstvím oblátku za oblátkou, nech má poschodí ako mrakodrap, stačí jedno a dosť.” Uškrnula sa na mňa popod fúz: “Lebo ON to má tak rád, však?”
Básnická otázka. Načo odpoveď.
“Máš to ťažké, dievča,” pozrela na mňa z mosta do prosta. “Mne už, našťastie, nikto nediktuje, čo má ako byť. Robím si to, čo chcem ja. Konečne. Po tridsiatich rokoch,” naznačila svoju aktuálnu porozvodovú situáciu. “Chvíľu to síce trvalo, objaviť znovu svoje vlastné chute. To máš tak, keď si osvojíš tie jeho. Ale v čase to až tak človek nevníma, že prichádza o identitu, veď je to len griláž,” uzavrela svoje manželské skúsenosti a s chuťou sa do nej zahryzla.
No márnosť!
Pozrela som na ten kus suchého koláča, ako na dôkaz vlastnej nesvojprávnosti. Hodinka pravdy. Pre mňa, za mňa, je mi dosť jedno, či je do čoho hrýzť, lebo som šťastná jak blcha, že ešte vôbec mám čím. Možno, keď raz nebudem mať zuby, zomeliem do griláže aj tortové oblátky. Budeme to volať grilážová padrť. A určite ani muž neohrdne, lebo v tom čase už bude aj tak príliš dementný na to, aby si spomenul, aké to bolo, keď mu jedlo do brucha nepodávali hadičkou. Ale dnes to chcem robiť podľa neho, tak, ako to má rád. Tak, ako to robí aj on mne.
Nič neprirodzené.
Keď som bola tehotná, každý večer mi varil grís. Ak sa minula škorica, bol by napriek promile šlapol na bicák a búchal na dvere obchodu, až kým by mu ráno neotvorili. Lebo tak to mám rada. Je pravda, že doma sme nikdy nič také ako grís nejedli, lebo u nás na Podunajskej nížine sme poznali iba krupicovú kašu, aj to s grankom navrchu. Ale chlapec z hôr si okrem svojho prízvuku a čudných názvov priniesol so sebou aj pre mňa nové vône a chute jedál. Niektoré som si zobrala za svoje. Ale nádejám sa povedať, že som kvôli tomu svoju identitu nestratila, len som ju trochu obohatila. Rovnako tak on. Prevzal čosi z môjho slovníka, aj jedálnička. Plus opeknel.
Ľudia žijú spolu, nielen vedľa seba.
Možno po tridsiatich rokoch budem múdrejšia a keď sa naše cesty rozídu, obviním za to griláž. Aby som prišla naspäť k svojej prapodstate, vrátim sa ku granku, škoricu vysypem do septiku a budem to znova ja. Ale teraz ma to baví, ísť hoci aj hlavou proti múru, a robiť aspoň tú hlúpu griláž tak, ako to má on rád. Lebo mám chvíľkový pocit, že pomedzi hrudky skaramelizovaného cukru by sme nemali stratiť predovšetkým záujem o toho druhého.
p.s.
apgrejdnite si svoju griláž, ako sa vám ľúbi:
- 250 g cukru/250 g masla/250 g vlašských orechov/1 salko/tortové oblátky
cukor necháme na panvici (môže byť aj wok kena homa, ak to ON má tak rád) rozpustiť na karamel, či už s hrudkami alebo bez, ideálne by mal mať karamelovú farbu (jedine že ON chce, aby bol prihoreto čierny),
povedľa v kastróliku alebo inom vhodnom svadobnom porceláne skvapalníme maslo (môže byť aj herák, ak sa obávate, že sa griláž ešte v ten deň nezje a nechcete riskovať zasadlovenú arómu masla, jedine že ON to má tak rád), prilejeme ho do karamelu a miešame, čo to dá, až kým nesplynú v manželskej symbióze
orechy vlašské (ibaže ON má rad kokosový), v konzistencii na akej sa skonsenzuálnite, či už celé so škrupinou alebo rozdrvené na popolček, vsypeme do karamelovo-maslovej zmesky a pokúsime sa o jeho zapracovanie tiež
salko plechovku otvoríme a kydáme bez toho, že by sme sa ako onuce unúvali predtým ho pol dňa variť, skrátka len ho tam tak bachneme a miešame, nech precíti karamel, maslo aj orechy, a následne v tesnom závese budeme ešte za tepla liať túto masu na oblátky, ukladajúc poschodí toľko, koľko jemu sa bude páčiť, tak ako to ON má rád.
Hlavne, nech po nej opeknie!
No a ja som si pri tomto spomenula na karamelovy gris – najskor spravit karamel, do toho nasypat krupicu, zhrckavie to a zaliat mliekom.
Kika, torchu inu clanok, ako zvyknes, ale paci sa mi o to viac
Kika, krásny článok, aj bez receptu. Zhrnula si podstatu toho, o čom už dlhšie premýšľam. Nech Vám to spolu s mužíkom vydrží až do smrti. Takže ešte dlho, dlho, dlho.
kazdy pondelok novy recept? tesim
budúci pondelok dá šéfka medový krémeš, je tak?
Kika si strasne zlata baba. A dnes este aj k fasa clanku super recept. Do grilaze som sa nikdy nepustila lebo som myslela ze to je ulepena prplacka. Ale toto vyzera ako piskacka. Zajtra ju spravim a vsetkym nam obalim nervy. Uz sa tesim ako mi ten moj znova povie ze sa dobre ozenil. A aj do roboty mu pribalim, nech aj tam ochutnaju aki sme my holubkovia
aj moj chlap z hor priniesol do manzelstva grisnu kasu so skoricou..takze krupicova s grankom sa uz u nas nerobi a vcera boli na obed dukatove buchitcky, lebo on ich ma rad
nie je to vypalovacka, ako som zvyknuta, ale moze byt
ja už vypaľujem iba cukor na karamel