ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
Témy
inzercia

15.02.2016verzia pre tlač


Denné menu: jablkové lievance, bryndzové opekance

Autor: recepty

Na raňajky jablkové lievance, na obed bylinková polievka a bryndzové opekance a na večeru kapustový šalát. Tak aspoň jedno ste si vybrali? :)

Raňajky

 

Jablkové lievance

Potrebujeme
500 g jabĺk nastrúhaných na hrubšom strúhadle, 2 vajcia, 200 g polohrubej múky, 80 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 1/2 prášku do pečiva

Postup
Vyšľaháme žĺtky s cukrom a mliekom. Primiešame zľahka sneh a jablká. Opekáme na panvici z oboch strán.
Podávame posypané škoricovým alebo vanilkovým cukrom.

 

Obed

 

Iná bylinková polievka a bryndzové opekance

Potrebujeme
Na polievku: 1 liter vývaru (z mrazničky), 6 krajcov sendviča, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 200 g údeného syra, 4 polievkové lyžice nasekanej pažítky (môžeme použiť aj sušené aj čerstvé), soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok.
Na opekance:
Cesto: 400 g hladkej múky, štipku soli, 20 g práškového cukru, mlieko
Kvások: 200 ml mlieka, 20 g droždia, 10 g práškového cukru
Posýpka: 200 g bryndze, 100 g prerastenej slaniny, masť

Postup
Polievka: Sendvič nakrájame nadrobno a opečieme na masle. Pridáme pertžlenovú vňať a krátko orestujeme. V inom hrnci si necháme prevrieť vývar. Do odstaveného vmiešame chlebovú zmes a nastrúhaný syr. Metličkou to vyšľaháme do krému. Potom dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme pažítku nakrájanú nadrobno.
Opekance: Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame, keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z vymieseného cesta tvarujeme na pomúčenej doske asi jeden centimeter hrubé šúľky, ktoré uložíme na vymastený plech. Šúľky každé dva centimetre narežeme nožom, preložíme ich na plech, necháme vykysnúť a potom upečieme. Vychladnuté ich odložíme do druhého dňa, stačí 3 hodiny. Po odležaní ich oddelíme v miestach, kde sme šúľky narezali. Opekance vhodíme do vriacej vody a keď vyplávu na hladinu, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Odložíme ich na tanier a pomastíme. Slaninu nadrobno nakrájame a vyškvaríme. Bryndzu zmiešame s vytopenou masťou a opečenou slaninou.
Opekance polejeme a podávame teplé.

 

Večera

 

Kapustový šalát

Potrebujeme
500 g bielej kapusty, 50 g prerastenej slaniny, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja, 3 polievkové lyžice octu (lepší je vínny), soľ, mleté čierne korenie

Postup
Kapustu nakrájame na tenké rezance a vhodíme do 2 litrov vriacej vody. Len čo voda zase zovrie, kapustu scedíme a necháme dobre odkvapkať. Slaninu a cibuľu nadrobno pokrájame a na panvici na oleji speníme. Ešte teplým zalejeme kapustu a necháme marinovať asi 30 minút. Potom primiešame soľ, korenie a rascu. Nakoniec vmiešame ocot.

 

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia