Vianoce dole hlavou

Nikoleta 1
Jahodova torta

V septembri z obchodov zmiznú pohľadnice ku Dňu Otcov a objavia sa vianočné výzdoby.

Začnem si pripravovať zoznam ľudí, ktorým pošlem Vianočnú pohľadnicu.

A samozrejme vymýšľam darčeky.

Vytiahnem zo skrine zaprášené surfy, plavky a slnečníky.

Tráva pomaly zožltne a teploty stúpajú.

Áno, stúpajú.

Sme totiž na južnej pologuli a vianoce sú tu v prostriedku leta.

Stromček sa zdobí asi mesiac dopredu. Aj som tomu rada, aspoň nám to trochu navodí Vianočnú atmosféru.

Pohľadnice sa vystavujú, najmä tie pokryté snehom…ako to má byť.

Ako prežívame Vianoce tu, v horúcej Austrálií, a pritom si zachováme slovenské zvyky?

Austrálske vianoce

V podobnej situácií je asi každý národ, čo je tu zastúpený. Veď tradičné vianočné zvyky majú pôvod v Európe, teda sú do zimy, keď vonku mraz treští a doma je teplučko a útulne.

Angličania so svojim ťažkým pudingom a morkou, Taliani s tortou Panetonne, Slováci s kapustnicou. Ako si ich prispôsobiť, aby sa človeku chceli jesť, keď je vonku 40 a nechce sa mu jest nič?

Čo robíme my? 

Zatiahneme všetky záclony, aby sme si o šiestej urobili akú-takú tmu. Klimatizácia vrčí na plné obrátky, hrá naše vydraté „White Christmas“ CD-čko a my si sadáme ku vyzdobenému stolu. Slávnostne oblečení.

Naša večera je, ako má byť: 5 chodov, iba naše porcie sú značne zmenšené. Oplátky s medom, rozrezanie jabĺčka a orechu. Hubová polievka. Perky s makom. Kapustnica a ryba so zemiakovým šalátom.

Oplátky sú pravé, objednávame si ich u jednej slovenskej babky dopredu, aby sa nám ušli. Mohli by sa označiť za podpultový tovar. Hubová polievka sa varí, prášková by neuspela. Robíme ju len raz za rok a vylížem ešte aj hrniec. Studený šalát sa našťastie hodí aj do horúčav, našiel si tu prívržencov nielen z radov Slovákov. Kapustnicu musíme servírovať polostudenú.

Domorodcom prišli medvedie tlapky na chuť

A k tomu všetkámu samozrejme kopa sladkého pečiva. Krémové sa nerobia, hneď by sa pokazili. Skôr dávame prednosť trvanlivým pečivám ako sú medvedie tlapky, vanilkové rohlíčky, non-plus ultra. Ale schovajte ich pred austrálskymi návštevami! Tí im prišli na chuť a beda ak im prezradíš, že máš plnú krabicu v komore!

Na druhý deň sa už zaujala austrálska tradícia, ktorú si hádam osvojil každý národ žijúci tu. Celá rodina sa stretne u toho chudáka, čo prehral lós tento rok a podáva sa tradičné austrálske vianočné jedlo.

Čo robia domorodci

Všetci si rozdávaju darčeky ráno. Deti sa zobudia, porozbaľujú a tešia sa. Rodičia bojujú, aby aspoň boli zobudení, nech vidia, ako sa deti tešia. Potom sa celá rodina stretne a začne sa vianočná oslava. Austrálčania väčšinou upustili od tradičnej morky a pudingu, či inych špecialít. 

Robí sa pravá austrálska hostina – barbeque (alebo BBQ) z morských potvor. Ryby, homáre, kraby, morské príšery od výmyslu sveta. A k tomu stoly prehýbajúce sa šalátmi: cestovinový, waldorf, coleslaw (kapustový), fazuľový.

Pivo. Pivo. Pivo

Čo sa týka nápojov, podáva sa pivo. A ešte pivo, biele víno, pivo, červené víno, pivo, šampus a spomenula som pivo? Pivo sa pije ľadové až vám prsty odmŕzajú-a pije sa z fliaš. Väčšinou sa vaňa naplní ľadom a do nej sa vysypú 2-3 kartóny piva.

Dezerty

Pavlova rozhodne nechýba na žiadnej Vianočnej hostine. Táto ľahká bielková torta je niečo, na čo som sa este neodvážila. A zmrzlinové poháre sú variácia tradičného tažkého pudingu, kde sa kúsky pudingu (tmavý koláč zo sušeného ovocia) zamiešajú do vanilkovej zmrzliny a polievajú malinovou polevou.

Recepty „domorodcov“

  • Waldorf šalát. Ľahký a čerstvý šalát, ktorý sa hodí k temer každému jedlu.
  • 4 nakrájaných celerových stoniek (zelený celer s dlhými stonkami ako rebarbora)
  • 2 nakrájane jablká, pokvapkané citrónovou šťavou
  • 2 hrste hrozienok
  • 2 hrste vlašských orechov
  • Dresing: 250ml bieleho jugurtu, 3 lyžice medu, šťava a kôra z 1 citróna, zmiešat a podľa chuti dosladiť. Poliať šalát, zmiešať a podávať chladené.
  • Pavlova. Táto ľahká bielkova torta je zvonka chrumkavá a sladučká, ale vnútri este stále mäkká. Čerstvé ovocie a sladká šľahačka dopĺňajú túto chuťovú senzáciu.  
  • 6 bielok, 
  • cukor, 
  • lyžica cream of tartar,
  • lyžica octu.
  • Na papier na pečenie nakreslit kruh aby sa zmestil na tanier, na ktorom sa torta bude servírovať. Vyšľahať sneh, pridať ostatné zložky a lyžicou masu ukladať na papier, aby vyplnila nakreslený kruh a bola asi 5cm vysoká. Masa by mala byť taká hustá, aby sa nerozlievala. Pri 120 až 150 stupňov piecť v trúbe asi hodinu, potom stíšiť a ešte pol hodinu usušiť. Potrieť vyšľahanou šľahačkou s cukrom (podľa chuti)-pre zmenu môže byť aj kakaová. Ozdobiť ovocím ako kiwi, nakrájané banány, jahody, maliny a iné.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár