Šišky. Domáce!

MikSa/ redakcia 1

Ešte ste to nikdy nerobili? Ale to treba! Fašiangy sú o chvíľu za nami, končia popolcovou stredou, ktorá je v tomto roku 22. februára. 

Šišky.

Deti ich majú radi, najmä ten cukor, ktorým ich posypávam. Len pozor! Deťom ich na večeru radšej nepodávajte, keďže sú dosť mastné a mohlo by ich v noci z toho bolieť bruško.

Nedovoľte im zjesť na jedno posedenie viac ako dve šišky, predsa sú ich žalúdky ešte na šišky citlivé, hoci tie tvarohové sa mi zdajú o kúsok zdravšie.

Tvarohové šišky sú aj menšie a nie až také „napuchnuté“, preto dodržte hŕubku pri vaľkaní, aby sa nepremenili na olejové placky. 

Tvarohové šišky vo fritéze (cca 24 ks)

Potrebujeme:

250 g tvarohu, 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 50 g práškového cukru, štipka soli, 1 prášok do pečiva, 2 lyžice rumu-pohltia nám mastnostu, džem, práškový cukor na posypanie, fritovací olej.

Postup:

Tvaroh, vajce a práškový cukor vymiešame do peny. Postupne vmiesime múku premiešanú s práškom do pečiva, rum a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm – 1 cm a okrúhlou formičkou aleno pohárikom vykrajujeme šišky. Vo fritéze šišky vypražíme z oboch strán, uložíme na papierový obrúsok a necháme od­kvapkať prebytočný olej. Preložíme ich na misu, na každú dáme kúsok džemu a posypeme práškovým cukrom.

Fašiangové tvarohové šišky na panvici

Potrebujeme:

250 g tvarohu, 250 g hladkej múky, 1 ČL sódy bikarbóny , 1 PL cukru, 1 dcl mlieka, štipku soli, cukor a škorica na obalenie.

Postup:

Prísady spolu vymiesime, vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme asi na 1 cm hrúbku a vykrajujeme hrnčekom kruhy, ktoré do zlatista vyprážame v horúcom oleji. Hotové obalíme v cukre a v škorici.

Tvarohové šišky na plechu

Potrebujeme:

500 g tvarohu, 200 g jemného masla, 350 g cukru, 450 g múky, 1 balíček prášku na pečenie, 1 polievková lyžica škorice, 1 až 2 žĺtka.

Postup:

Premiešame tvaroh s maslom, 300 g cukru, múku a prášok na pečenie. Pripravené cesto rozváľkame na hrúbku 5 mm. Cesto zrolujeme a pokrájame na kúsky široké 2 cm. Stred každej šišky jemne stlačíme a položíme na vymastený a múkou posypaný plech na pečenie. Potom šišky natrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme pri 180 až 200 °C, pokiaľ cesto jemne zhnedne. Zvyšok cukru zmiešame so škoricou a šišky posypeme.

Vyskúšala a 3 misy šišiek vysmažila: MikSa – tri dni za sebou sme u nás doma jedli ako dezert len šišky, a môžem potvriť, že recepty sú použiteľné a jedlé, ba priam vedú k zvýšeniu nadváhy.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár