VýživaRecepty

Šišky. Domáce!

 MikSa/ redakcia   18.02.2023   1

Ešte ste to nikdy nerobili? Ale to treba! Fašiangy sú o chvíľu za nami, končia popolcovou stredou, ktorá je v tomto roku 22. februára. 

Šišky.

Deti ich majú radi, najmä ten cukor, ktorým ich posypávam. Len pozor! Deťom ich na večeru radšej nepodávajte, keďže sú dosť mastné a mohlo by ich v noci z toho bolieť bruško.

Nedovoľte im zjesť na jedno posedenie viac ako dve šišky, predsa sú ich žalúdky ešte na šišky citlivé, hoci tie tvarohové sa mi zdajú o kúsok zdravšie.

Tvarohové šišky sú aj menšie a nie až také „napuchnuté“, preto dodržte hŕubku pri vaľkaní, aby sa nepremenili na olejové placky. 


Tvarohové šišky vo fritéze (cca 24 ks)

Potrebujeme:

250 g tvarohu, 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 50 g práškového cukru, štipka soli, 1 prášok do pečiva, 2 lyžice rumu-pohltia nám mastnostu, džem, práškový cukor na posypanie, fritovací olej.

Postup:

Tvaroh, vajce a práškový cukor vymiešame do peny. Postupne vmiesime múku premiešanú s práškom do pečiva, rum a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm – 1 cm a okrúhlou formičkou aleno pohárikom vykrajujeme šišky. Vo fritéze šišky vypražíme z oboch strán, uložíme na papierový obrúsok a necháme od­kvapkať prebytočný olej. Preložíme ich na misu, na každú dáme kúsok džemu a posypeme práškovým cukrom.


Fašiangové tvarohové šišky na panvici

Potrebujeme:

250 g tvarohu, 250 g hladkej múky, 1 ČL sódy bikarbóny , 1 PL cukru, 1 dcl mlieka, štipku soli, cukor a škorica na obalenie.

Postup:

Prísady spolu vymiesime, vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme asi na 1 cm hrúbku a vykrajujeme hrnčekom kruhy, ktoré do zlatista vyprážame v horúcom oleji. Hotové obalíme v cukre a v škorici.


Tvarohové šišky na plechu

Potrebujeme:

500 g tvarohu, 200 g jemného masla, 350 g cukru, 450 g múky, 1 balíček prášku na pečenie, 1 polievková lyžica škorice, 1 až 2 žĺtka.

Postup:

Premiešame tvaroh s maslom, 300 g cukru, múku a prášok na pečenie. Pripravené cesto rozváľkame na hrúbku 5 mm. Cesto zrolujeme a pokrájame na kúsky široké 2 cm. Stred každej šišky jemne stlačíme a položíme na vymastený a múkou posypaný plech na pečenie. Potom šišky natrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme pri 180 až 200 °C, pokiaľ cesto jemne zhnedne. Zvyšok cukru zmiešame so škoricou a šišky posypeme.

Vyskúšala a 3 misy šišiek vysmažila: MikSa - tri dni za sebou sme u nás doma jedli ako dezert len šišky, a môžem potvriť, že recepty sú použiteľné a jedlé, ba priam vedú k zvýšeniu nadváhy.

 

 

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Maruska napísané 18.02.2023 17:08

Urobila som hned rano, este kym deti vstali. Super, dostala som pochvalusmile

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Maruska napísané 18.02.2023 17:08

Urobila som hned rano, este kym deti vstali. Super, dostala som pochvalusmile

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised