Apgarovej skóre – prvé vyšetrenie po narodení bábätka

redakcia 1

Pôrod a narodenie sa do studeného sveta je pre novorodenca, ktorý od počatia poznal iba vnútromaternicové teplé vodné prostredie, nesmierne veľkou záťažou a stresovou situáciou. Jeho organizmus sa musí rýchle adaptovať na nové životné podmienky – a absolútnu zmenu existencie.

Apgarovej skore. Po pôrode sa hodnotí adaptácia novorodenca.
Shutterstock

U zdravého, fyziologického novorodenca je popôrodná adaptácia plynulá, bez komplikácií a zvyčajne sa ukončí do 24 hodín po pôrode.

No nie každé bábätko je schopné prispôsobiť sa okamžite a bez pomoci lekárov, a preto je často nutné zasahovať doslova už v prvej minúte jeho života.

Apgarovej skóre

Na exaktné posúdenie stavu novorodenca bezprostredne po narodení sa používa medzinárodný bodovací systém podľa Apgarovej.

Čo to je

  • 10-bodové skóre, ktoré v roku 1952 vyvinula americká anesteziologička Virginia Apgarová
  • pomáha lekárom a sestrám hodnotiť stav novorodencov
  • používa sa celosvetovo

Načo slúži

  • zaručuje starostlivé a systematické prvé vyšetrenie novorodenca v najkritickejšom momente života
  • určuje stupeň ohrozenia a potrebu okamžitej resuscitácie
  • odhalí rizikových novorodencov, takže neonatológovia vedia, ktorí potrebujú zvýšenú pozornosť

Apgarovej skóre je test, ktorý odhalí rizikových novorodencov. Podľa tohto bodovania neonatológovia vedia, ktorí novorodenci si vyžadujú zvýšenú pozornosť.

V 1., 5. a 10. minúte po narodení sa hodnotia nasledovné funkcie:

  • pulz (srdcová frekvencia, srdcová činnosť)
  • dýchanie
  • svalový tonus a aktivita
  • farba kože
  • reflexy, reakcia na podráždenie

Ako sa bodujú

Každá funkcia dostane 0, 1 alebo 2 body:

Stav funkcieBody
nenarušená2
narušená1
chýbajúca0

Najvyššie možné skóre je 10 bodov.

Aké skóre dosahujú novorodenci

  • približne 80 % novorodencov dosiahne v 1. a 5. minúte 8 – 10 bodov
  • približne 20 % novorodencov dosiahne menej ako 8 bodov

S klesajúcim počtom bodov sa zvyšuje úmrtnosť, chorobnosť aj riziko neskorších komplikácií.

Dôležité: skóre nižšie ako 7 v 5. minúte je rizikový faktor. Vyžaduje ďalšie sledovanie alebo terapeutické postupy.

Obmedzenie metódy

Spoľahlivosť klesá u nedonosených detí s pôrodnou hmotnosťou pod 1 500 g.

Ako sa bodujú jednotlivé funkcie

SkórePulzDýchanieSvalový tonusFarba kožeReakcie
0chýbachýbahypotonusmodrá, bledážiadne
1pod 100/minlapavéflexiatelo ružové, končatiny modréslabé
2nad 100/minpravidelnédobrá spontánna aktivitaružováživé reakcie, kričí

Hodnotenie Apgarovej skóre

Počet bodovVýznamPoznámka
8 – 10v normezodpovedá zdravému novorodencovi
5 – 7ľahká popôrodná asfyxia (nedostatočné okysličenie)ťažkosti majú väčšinou prechodný charakter
pod 5ťažká popôrodná asfyxiaporušené základné životné funkcie

Dôležité: novorodenci s 5 a menej bodmi majú porušené základné životné funkcie. Vyžadujú neodkladnú lekársku starostlivosť, často aj resuscitáciu alebo podporu dýchania v inkubátore.

Skóre

Pulz

Dýchanie

Svalový tonus

Farba kože

Reakcie

0

Chýba

Chýba

Hypotonus

Modrá, bledá

Žiadne

1

Pod 100/min

Lapavé

Flexia

Telo ružové, modré končatiny modré

Slabé

2

Nad 100/ min

Pravidelné

Dobrá spontánna aktivita

Ružová

Živé reakcie, kričí

»»»»»»» Prečítajte si aj Rastové ukazovatele novorodencov.

(11 hlasov, priemerne: 3,73 z 5)

Komentáre k článku

Pridaj komentár