ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
nedeľa 20.08.2017 | meniny má Anabela  
VýživaRecepty

Jablkové recepty a niečo navyše

 Silvia Steiner   11.08.2017   12

Vždy keď počujem slovo jablko, vybaví sa mi v mysli Šulíkov film "Záhrada" a moja myseľ sa prenesie do obrovskej záhrady, plnej rozkvitnutých jabloní a bzukotu včiel. Teraz je čas, kedy sa za jablkami môžeme načiahnuť, odtrhnúť a zahryznúť sa...

Na zdravie!

shutterstock

 

V šupke jabĺk sa nachádza vitamín PP, doležitý pre nervový systém a pokožku. Najviac vitamínu C majú plané jablká.

Obsah vitamínu C stúpa pri dozrievaní, ale po dosiahnutí konzumnej zrelosti ho rýchle ubúda. Vďaka nemu je však jablko vhodnou výživou pre budúce matky - ako ochrana aj ako zdroj pre plod, počas kojenia, pri odstraňovaní únavy, pri abúlii (strata vôle) a nedostatku chuti do jedla, ako aj pri suchosti kože, bolestiach kostí a svalov, pri anémii.

Jablko naozaj na zdravie - pri zachrípnutí, ťažkostiach s trávením, zápche... Možno vám pomôžu tieto recepty:

Jablková voda

Dať variť ošúpané jablko do 1/2 l vody, prefiltrovať, tekutinu osladiť lyžičkou medu a popíjať pred spaním. (Dužinu použiť nasledujúci deň na pyré). Vhodné pri zachrípnutí.

Jablkový čaj

Olúpať zrelé jablko, očistiť, nakrájať na kúsky a dať variť do 1/2 l vody. Po 20 minútach prefiltrovať, pridať prepasírovanú dužinu a lyžičku medu. Čaj piť dvakrát za deň po niekoľko dní, pokiaľ neodznejú príznaky. Vhodné pri črevných zápaloch a zápaloch mechúra.

Jablkové víno

Dať variť ošúpané a vyčistené jablko do 1 a 1/2 pohára vína s lyžicou cukru a kúskom kôry z citróna, prefiltrovať. Vhodné pri kyslosti žalúdka, ťažkom trávení (piť po jedle), zápche (piť na záver jedla).

Jablkové pyré

Dať variť do 1 l vody tri ošúpané a vyčistené zrelé jablká a kúsok kôry z citrónu. Prepasírovať, pridať zopár lyžičiek medu a jest 2 x denne na záver jedla. Pomáha pri zápche a ochabnutí čriev.

Očisťovacia jablková kúra

Po niekoľko dní sa jedia iba jablká. Kúra je vhodná v každom veku, pri rôznych chorobách, pri ktorých sa odporúča obmedzenie stravy alebo ako prevencia. Jedia sa počas celého dna, v dostatočnom množstve rozdelené. Nie je dôležité množstvo, ale ich prežúvanie. Pred prehltnutím by z odhryznutej dužiny mala byt tekutina. Dĺžka diéty môže byt rôzna, 1 - 7 dní, prípadne až 2 týždne. Ako alternatíva je tiež možne jesť mesiac na večeru iba jablká.

Druhy ovocia, kombinácieVplyv na stolicu
Jablká s banánmispevňujúci
Mrkva s banánmispevňujúci
Hrušky s jablkaminormalizujúci
Hrušky Williams - Chriszmäkčujúci
Jablká s banánom a broskyňounormalizujúci
Jablká s južnými plodmizmäkčujúci
Jablká s čučoriedkaminormalizujúci
Broskynenormalizujúci
Marhulezmäkčujúci
Ananászmäkčujúci

Jablkové mlsaninky

Aby neostalo iba pri očisťovacej kúre:)

Jablková pochúťka

3/4 kg jabĺk očistíme, nakrájame na plátky a povaríme v 4 dl vody. Naostatok pridáme 7 kávových lyžičiek cukru a 2 pudingy Zlatý klas. Po vychladnutí zmes zmixujeme a nalejeme do tortovej formy, ktorú sme vyložili piškótami, namočenými do ovocného sirupu s rumom. Odložíme do chladničky na 4 - 5 hodín a podávame. Zdobíme šľahačkou a ovocím, najlepšie jahodami alebo malinami.

Jablká v župane

Potrebujeme jablká a 2 lístkové cestá. Lístkové cesto rozvaľkáme, popicháme, nakrájame na štvorce a podľa počtu štvorcov budeme potrebovať polovíc očistených jabĺk. Na miesto jadrovníka dáme lyžičku džemu (podľa chuti), prípadne aj hrozienka a posypeme škoricou a mletými mandľami (orechmi). Rozvaľkáme druhé lístkové cesto, popicháme vidličkou, nakrájame na štvorce (rovnaký počet ako pri prvom ceste) a pozakrývame nimi naplnené jablká. Okraje pospájame, popicháme vidličkou, prípadne na vrchu vytvarujeme ozdoby pomocou noža (nožníc), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatohneda. Ešte teplé koláčiky posypeme vanilkovým cukrom.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.3 z 5. Celkom 11 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Komentáre k článku
Juliaba Brezinská napísané 19.09.2006 11:38

Chcem sa podeli ť s Vami o jeden vynikajúci recept:

Jablkový recept

 

Vyšľaháme – 3 celé vajcia, ½ kg práškového cukru, 2 dl mlieka, 2 dl oleja a 1 vanilku.

Prisypeme do toho ½ kg hrubej múky, ½ prášok do pečiva, 1 KL sódy, ½ kg nastrúhaných jabĺk a 1 PL kakaa. Môžeme pridať posekané orechy, hrozienka predtým poobaľované v hladkej múke,

Dáme na vymastený plech a pečieme.

Po upečení potrieme ľubovoľným lekvárom, marmeládou a oblejeme čokoládovou polevou.

Tento koláč bude dlhší čas mäkký.

Misa napísané 03.10.2013 11:54

Vyzera dobre, chcem slusit, len si opreverujem: naozaj tam ide pol kila cukru?

Dik,

silvia napísané 15.01.2004 11:11

Ahoj, pripájam jednoduchý recept na jablkovú tortu, ktorú zvládne každý a chutí deťom aj dospelým.

 

Jablková torta – nepečená

 

Základ:

1 kg jabĺk

2 bal. zlatého klasu

3 bal. guľatých piškót

6 dl vody

7 polievkových lyžíc práškového cukru

1 vanilkový cukor

 

Postup:

Očistené jablká nastrúhame a zalejeme 4 dl vody, pridáme cukor a necháme zovrieť. Zlatý klas rozmiešame v zbytku vody a nalejeme na jablká. Povaríme asi 2 minúty.

Vrstvíme do tortovej formy (posledná vrstva sú jablká) a necháme (najlepšie cez noc) odstáť v chladničke.

Môžeme ozdobiť šľahačkou.

Svetlana napísané 23.02.2003 00:31

Lucia, caj treba sladit ? :-))

Ale vazne, ten jablkovy odvar ma velmi prijemnu chut, ak jablka nie su extremne kysle, tak to sladit netreba. Ja nesladim ziaden caj.

Iveta napísané 19.02.2003 13:17

Jabĺčková výživa

Očistené jablká /výživa je jemnejšia, ak sú aj ošúpané a nie len zbavené jadrovníkov/ - 1,5 kg dáme dusiť s 0,5 l vody. Pridáme 5 lyžíc cukru /podľa kyslosti jabĺk/, 1-2 vanilkové cukry a dusíme do mäkka. Potom rozmixujeme na jemno, rozdelíme na 2 časti, do každej pridáme jeden kompót / mne sa osvedčili marhule, vykôstkované čerešne, broskyne, jahody, hrušky/, rozmixujeme ho spolu s jablkami a plníme malé poháre /1,5 -2 dcl/. Dunstujeme 20 minút. Nám - ak sa skôr nezje - čo sa teda zje - vydrží aj 2 roky a viem, čo svojmu dieťaťu dávam, nie ako pri kupovenaj výžive.

Izabela napísané 18.02.2003 13:25

Mirka, tie tvoje jablkove cestoviny (v nasom pripade palacinky) su super! Osobne mam radsej polacinky slane :o), ale tieto - to je nebicko v ustach. Vsetkym vrelo odporucam.

Lucia napísané 17.02.2003 18:40

svetlana, ale med je alergen - cim si sladila?

Mirka napísané 13.02.2003 19:47

"Domáci jablkový kompót".

Očistené jablá dáme variť do vody (pomer voda/jablká od oka) spolu s kryštálovým cukrom, štipkou soli a klinčekami (množstvo podľa chuti). Keď jablká začnú vrieť stiahneme plameň a necháme ich pomaly variť niekoľko minút do polomäkka (podľa druhu jabĺk niektoré sa rozvaria rýchlo niektoré nie). Odstavíme a na dochutenie pridáme škoricu, vanilkový cukor, trochu citónovej šťavy(ak sú jablá kyslé šťavu vynecháme) a kompót necháme vychladnúť. Kompót je určený na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží cca 2 dni.

"Jablkové plnené halušky"

Urobíme si haluškové cesto (môže byť aj tvarohové) a do neho zamiešame na menšie kúsky nakrájané očistené jablká (môžu byť aj hrušky, čerešne, poltené slivky a pod. skrátka ovocie ktoré drží tvar). Halušky potom hádžeme do vriacej mierne osolenej vody lyžicou, systémom čo haluška to kúsok ovocia. Scedíme, prelejeme prepraženým maslom a posypeme práškovým cukrom.

"Jablkové cestoviny"

Na roztopenom masle podusíme očistené jablká. Pridáme malú štipku soli, cukor, vanilkový cukor, škoricu...podľa chuti. Trochu podlejeme a necháme dusiť niekoľko minút. Potom odkryjeme a šťavu zredukujeme odparením. Madzitým si uvaríme ľubovoľné cestoviny (kolienka, špirálky, široké rezance...). Do nich vlejeme kúsok prepraženého masla (nemusí byť ale chutia lepšie) a nakoniec pridáme podusené jablká a posypeme práškovým cukrom. Namiesto cestovín môžeme použiť palacinky. Palacinky naplníme ešte teplou jablkovou zmesou, preložíme a pocukríme PS: moja malá by v tomto jedle aj spala.

Svetlana napísané 12.02.2003 20:36

Jablkovy caj je skvely aj na bezne pouzitie pre male dieta.

Ja som ho varievala dcere od pol roka, bolo to velmi chutne.

Rozhodne lepsie, ako caje granulovane a pri jablku sa nik nemusi bat

alergie z byliniek.

km napísané 12.02.2003 09:44

pekná grafická úprava, Silviasmile

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Najčítanejšie

Komentáre k článku
Juliaba Brezinská napísané 19.09.2006 11:38

Chcem sa podeli ť s Vami o jeden vynikajúci recept:

Jablkový recept

 

Vyšľaháme – 3 celé vajcia, ½ kg práškového cukru, 2 dl mlieka, 2 dl oleja a 1 vanilku.

Prisypeme do toho ½ kg hrubej múky, ½ prášok do pečiva, 1 KL sódy, ½ kg nastrúhaných jabĺk a 1 PL kakaa. Môžeme pridať posekané orechy, hrozienka predtým poobaľované v hladkej múke,

Dáme na vymastený plech a pečieme.

Po upečení potrieme ľubovoľným lekvárom, marmeládou a oblejeme čokoládovou polevou.

Tento koláč bude dlhší čas mäkký.

Misa napísané 03.10.2013 11:54

Vyzera dobre, chcem slusit, len si opreverujem: naozaj tam ide pol kila cukru?

Dik,

silvia napísané 15.01.2004 11:11

Ahoj, pripájam jednoduchý recept na jablkovú tortu, ktorú zvládne každý a chutí deťom aj dospelým.

 

Jablková torta – nepečená

 

Základ:

1 kg jabĺk

2 bal. zlatého klasu

3 bal. guľatých piškót

6 dl vody

7 polievkových lyžíc práškového cukru

1 vanilkový cukor

 

Postup:

Očistené jablká nastrúhame a zalejeme 4 dl vody, pridáme cukor a necháme zovrieť. Zlatý klas rozmiešame v zbytku vody a nalejeme na jablká. Povaríme asi 2 minúty.

Vrstvíme do tortovej formy (posledná vrstva sú jablká) a necháme (najlepšie cez noc) odstáť v chladničke.

Môžeme ozdobiť šľahačkou.

Svetlana napísané 23.02.2003 00:31

Lucia, caj treba sladit ? :-))

Ale vazne, ten jablkovy odvar ma velmi prijemnu chut, ak jablka nie su extremne kysle, tak to sladit netreba. Ja nesladim ziaden caj.

Iveta napísané 19.02.2003 13:17

Jabĺčková výživa

Očistené jablká /výživa je jemnejšia, ak sú aj ošúpané a nie len zbavené jadrovníkov/ - 1,5 kg dáme dusiť s 0,5 l vody. Pridáme 5 lyžíc cukru /podľa kyslosti jabĺk/, 1-2 vanilkové cukry a dusíme do mäkka. Potom rozmixujeme na jemno, rozdelíme na 2 časti, do každej pridáme jeden kompót / mne sa osvedčili marhule, vykôstkované čerešne, broskyne, jahody, hrušky/, rozmixujeme ho spolu s jablkami a plníme malé poháre /1,5 -2 dcl/. Dunstujeme 20 minút. Nám - ak sa skôr nezje - čo sa teda zje - vydrží aj 2 roky a viem, čo svojmu dieťaťu dávam, nie ako pri kupovenaj výžive.

Izabela napísané 18.02.2003 13:25

Mirka, tie tvoje jablkove cestoviny (v nasom pripade palacinky) su super! Osobne mam radsej polacinky slane :o), ale tieto - to je nebicko v ustach. Vsetkym vrelo odporucam.

Lucia napísané 17.02.2003 18:40

svetlana, ale med je alergen - cim si sladila?

Mirka napísané 13.02.2003 19:47

"Domáci jablkový kompót".

Očistené jablá dáme variť do vody (pomer voda/jablká od oka) spolu s kryštálovým cukrom, štipkou soli a klinčekami (množstvo podľa chuti). Keď jablká začnú vrieť stiahneme plameň a necháme ich pomaly variť niekoľko minút do polomäkka (podľa druhu jabĺk niektoré sa rozvaria rýchlo niektoré nie). Odstavíme a na dochutenie pridáme škoricu, vanilkový cukor, trochu citónovej šťavy(ak sú jablá kyslé šťavu vynecháme) a kompót necháme vychladnúť. Kompót je určený na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží cca 2 dni.

"Jablkové plnené halušky"

Urobíme si haluškové cesto (môže byť aj tvarohové) a do neho zamiešame na menšie kúsky nakrájané očistené jablká (môžu byť aj hrušky, čerešne, poltené slivky a pod. skrátka ovocie ktoré drží tvar). Halušky potom hádžeme do vriacej mierne osolenej vody lyžicou, systémom čo haluška to kúsok ovocia. Scedíme, prelejeme prepraženým maslom a posypeme práškovým cukrom.

"Jablkové cestoviny"

Na roztopenom masle podusíme očistené jablká. Pridáme malú štipku soli, cukor, vanilkový cukor, škoricu...podľa chuti. Trochu podlejeme a necháme dusiť niekoľko minút. Potom odkryjeme a šťavu zredukujeme odparením. Madzitým si uvaríme ľubovoľné cestoviny (kolienka, špirálky, široké rezance...). Do nich vlejeme kúsok prepraženého masla (nemusí byť ale chutia lepšie) a nakoniec pridáme podusené jablká a posypeme práškovým cukrom. Namiesto cestovín môžeme použiť palacinky. Palacinky naplníme ešte teplou jablkovou zmesou, preložíme a pocukríme PS: moja malá by v tomto jedle aj spala.

Svetlana napísané 12.02.2003 20:36

Jablkovy caj je skvely aj na bezne pouzitie pre male dieta.

Ja som ho varievala dcere od pol roka, bolo to velmi chutne.

Rozhodne lepsie, ako caje granulovane a pri jablku sa nik nemusi bat

alergie z byliniek.

km napísané 12.02.2003 09:44

pekná grafická úprava, Silviasmile

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised