Denné menu č.101

0

Raňajky

 

Bageta

Potrebujeme
Bageta, maslo, cesnak, soľ, pažítka, chutná šunka a syr podľa vlastného výberu.

Postup
Bagetu rozkrojíme na plátky, ale nedokrojíme ju do konca. Jednotlivé plátky namažeme nátierkou z mäkkého masla zmiešaného s pažítkou a ochutenou prelisovaným cesnakom so soľou. Medzi namazané polky povkladáme na plátky pokrájaný syr a šunku. Naplnenú bagetu zabalíme do alobalu a dáme do horúcej trúby na 20 minút zapiecť. Necháme vychladnúť a nakrájame obrátene, ako bol pôvodný rez.

 

Obed

 

Kurací vývar a paprikáš zo šampionov

Potrebujeme
Na polievku: 1 liter vývaru z mrazničky alebo bujónu, 150 g mrazenej polievkovej zmesi, 150 g polievkových cestovín.
Na paprikáš: 1 kg šampionov (stačia nožičky, ak ste hlavičky použili na niečo iné), 200 g prerastenej slaniny, 2 papriky, 2 paradajky, 150 ml kyslej smotany, 2 cibule, soľ, mletá červená paprika, 400 g hrubej múky, 2 vajíčka

Postup
Polievka: Rozmrazený vývar zmiešame so zeleninou a necháme asi 1 minútu prevrieť. Vedľa si v slanej vode podľa návodu uvaríme polievkovú cestovinu. Na tenier položíme cestovinu a zalejeme ju vývarom.
Paprikáš: Nakrájanú slaninu opečieme. Keď sa začne peniť, prisypeme nakrájanú cibuľu na drobné kúsky. Ak je cibuľa sklovitá, pridáme na kúsky nakrájané papriky a paradajky. Posolíme a opaprikujeme. Primiešame nakrájané šampiony. Necháme dusiť asi 15 minút pod pokrievkou. Zatiaľ si vymiešame hrubú múku s vajíčkami a trochou vody na cesto, z ktorého budeme robiť halušky. Halušky vyvaríme v osolenej vode s trochou oleja asi 2 – 3 minúty. Do udusených šampionov pomaly vmiešame kyslú smotanu. Podávame v hlbokých tanieroch. Ak nepodávate jedlo deťom, pridajte pri dusení aj 1 dl červeného vína.

 

Večera

 

Špagety ako z internátu

Potrebujeme
400 g balenie špagiet, 1 cibuľa, soľ, 5 strúčikov cesnaku, 3 lyžice oleja, 400 g plechovka ošúpaných celých paradajok, mleté čierne korenie, 150 g syru na strúhanie.

Postup
V hrnci si rozpálime olej, krátko na ňom urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a posekaný cesnak. Vlejeme konzervované rajčiny, vidličkou ich rozmačkáme, zmes osolíme, okoreníme a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Ku koncu ochutíme rozmrvenou bazalkou, odstavíme a zmes rozdelíme do tanierov na pripravené špagety. Každú porciu posypeme strúhaným syrom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár