Raňajky
Hermelínové tousty
Potrebujeme
8 toustov, 8 plátkov šunky, 8 plátkov hermelínu, mletá červená paprika, petržlénová vňať, maslo.Postup
Maslom potrieme tousty, položíme nane šunku, syr, posypeme paprikou a pretržlénovou vňaťou. Zapečieme pri 180°C vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Podávame s ovocným čajom.
Obed
Vývar z kapra a pečené buchty
Potrebujeme
Na polievku: 4 podkovy z kapra, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 15 cm póru, 3 zrnká nového korenia, soľ, 1 petržlén, 1 zeler.
Na buchty: 400 g polohrubej múky, 30 g droždia, 40 g kryšt. cukru, 250 ml mlieka, 60 g roztopeného masla, soľ, 2 žĺtkyPostup
Polievka: Na troche oleja opečieme na jemno nastruhanu mrkvu. Potom pridáme na krájanú cibuľu, cesnak na drobno a všetku zeleninu. Asi po dvoch až troch minútach opečenia, zalejeme 3 litrami vody a pridáme korenie, soľ. Nakoniec vložíme podkovy z kapra a necháme variť asi 40 minút. Potom vyberieme kapra, nakrájame ho na kúsky a naporcujeme do tanierov. Pridáme vývar so zeleninou a podávame.
Buchty: Múku zmiešame s kváskom (mlieko, droždie žĺtky, cukor) a maslom. Zarobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi pol hodiny. Buchty plníme lekvárom a ukladáme na vymastený pekáč, medzi buchtami ešte vymasťujeme, aby sa k sebe neprilepili. Naplnený pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a po piatich minútach znížime na 150°C a pečieme ešte asi 25 minút.
Večera
Šalát z čínskej kapusty
Potrebujeme
200 g mrkvy, 200 g čínskej kapusty, 100 g cibule, 100g Eidamu, 1 pol. lyžica nakrájaných čiernych olív, soľ, mleté biele korenie, 2 čaj. lyžičky sójovej omáčky, 2 žemle.Postup
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s na krúžky nakrájanou cibuľou a na rezance nakrájanou kapustou. Prisypeme olivy. Premiešame so soľou, korením a sójovou omáčkou. Necháme postáť v chlade asi pol hodinu a potom premiešame so syrom. Žemle nakrájame na drobné kocky, opečieme na panvici na minimálnom množstve masla. Žemľové kocky premiešame s kapustovou časťou.