Raňajky
Vajíčková nátierka
Potrebujeme
6 vajec, 1 cibuľa, 2 pol. lyžice oleja, 100 g masla, 1 pol. lyžica pažítkyPostup
Vajíčka a cibuľu na jemno posekáme a šľahačom vymiešame s maslom a olejom. Občas to urobím tak, že najprv cibuľku opečiem na oleji a po vychladnutí ju vymiešam s ostatnými surovinami. Podávame na tmavom chlebe s pomarančovým džúsom.
Obed
Polievka z cesnaku a rybie filé so špenátom
Potrebujeme
Na polievku: 1 hlavička cesnaku, 1 liter vody, soľ, maslo, 150 ml kyslej smotany, 2 pol. lyžice hl. múky, petržlenova vňať
Na filé: 4 kúsky rybieho filé, 250 g mrazeného špenátu, 100 g tvrdého syra, 150 ml smotany, 2 strúčiky cesnaku, tymián, soľ.Postup
Polievka: Na rozohriatom masle speníme múku, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Pridáme rozmixovanú smotanu s cesnakom, soľou, cukrom /polievka je lahodnejšia/ a necháme prevrieť. Podávame v celozrnnom bosniaku. Odrežeme vrch, striedku použijeme na zahustenie polievky. Nakoniec posypeme petržlenom.
Filé: Posolené a okorenené filé opečieme v panvici na troche rozohriateho oleja z oboch strán asi minútu a filé vyberieme. Mrazený špenát v hrnci rozmrazíme a chvíľu dusíme. Vo výpeku z ryby opražíme cesnak len krátko, pridáme smotanu, tymian, špenát a chvíľu varíme. Do vymastenej ohňovzdornej misky dáme špenát, poukladáme naň kúsky ryby, povrch posypeme postrúhaným syrom a v rúre vyhriatej na 195°C stupňov zapekáme asi 20 minút. Hotové ozdobíme paradajkou, lístkami špenátu alebo inej čerstvej vňate.
Večera
Paradajková omáčka a žemľové knedle
Potrebujeme
Na omáčku: 120 g paradajkového pretlaku, 2 pol. lyžice masla, 1 pol. lyžica bieleho jogurtu, 1 pol. lyžica detskej krupice, 5 dl vody, 1 čajová lyžička kr. cukru.
Na knedle: 6 žemlí, ¼ l mlieka, 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice detskej kripice, štipka soli, 1 vajce, 2 lyžice olejaPostup
Omáčka: Z masla a detskej krupice urobíme záprašku a zalejeme vodou. Vmiešame pretlak a cukor. Necháme prevrieť asi 3 minúty. Do odstaveného vmiešame biely jogurt.
Knedle: Všetko zmiešame. Vyrobíme štyri väčšie gule, ktoré potom varíme 10-12 minút v osolenej vode. Podávame s paradajkovou omáčkou.