Raňajky
Karamelové mlieko a chlieb so syrom
Potrebujeme
Na mlieko: 100 g kryštálového cukru, voda, 8 dl mlieka, 20 g maizeny, 1/2 balíčka vanilkového cukru.
Na chlieb: 6 krajcov chleba, maslo, saláma.Postup
Mlieko: 40 g cukru dáme do kastróla a na miernom ohni za stáleho miešania upražíme do červena. Potom obdložíme, zalejeme lyžicou vody, mliekom a dáme prevariť. V malom množstve studeného mlieka rozmiešame maizenu, prilejeme k vriacemu mlieku a spolu povaríme asi dve minúty. Uvarené dáme do studenej vody vychladnúť, občas ho premiešame, aby sa neutvorila kožka. Do studeného zamiešame vanilkový cukor a podávame.
Chlieb: klasicky.
Obed
Mrkvičková polievka a tvarohové fašírky
Potrebujeme
Na polievku: 200 g mrkvy, 150 g zemiakov, 1 pol. lyžica masla, 1 pol. lyžica hl. múky, soľ, mleté čierne korenie.
Na fašírky: 250 g tvarohu, 4 pol. lyžice ovsených vločiek, 1 vajíčko, soľ, majorán, mleté čierne korenie, cesnak, strúhanka.Postup
Polievka: V hrnci si rozpustíme maslo. Orestujeme na ňom na jemno nakrájanú mrkvu. Poprášime múkou a zalejeme asi 1,2 litra vody. Pridáme nakrájané zemiaky. Povaríme asi 10 minút. Potom osolíme a okoreníme. Prikryjeme a odstavíme.
Fašírky: Z uvedených surovín vypracujeme fašírkovú hmotu, necháme 5 minút postáť, obalíme v strúhanke, vypražíme do zlata na oleji. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu.
Večera
Pečené zemiaky
Potrebujeme
10 stredne veľkých zemiakov, 150 g syra Gouda, 3 strúčiky cesnaku, petržlenova vňať, olej, soľ, mleté čierne korenie.Postup
Plech vytrieme olejom. Položíme naň rozpolené zemiaky, posolíme, okoreníme. Necháme piecť pri 180°C asi 30 minút. Potom posypeme syrom a petržlenovou vňaťou. Zapečieme ešte asi 10 minút. Podávame s acidofilným mliekom.