Raňajky
Volské oká
Potrebujeme
6 vajec, 6 pol lyžíc kečupu,6 krajcov chleba, trocha soli, olejPostup
Do panvice na troche oleja rozklepneme vajíčka a opečieme. Položíme na tanier, posolíme a polejeme kečupom. Podávame s krajcom chleba a čiernym čajom.
Obed
Bylinková polievka a mäsové gulky
Potrebujeme
Na polievku: jeden strúčik cesnaku 40 g masla 50 g hladkej múky 1 l zeleninového vývaru soľ mleté biele korenie jeden rožok dve viazaničky miešaných bylín jednu lyžicu oleja. Na mäso: 500 g mleté mäso, 1 vajíčko, olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 pol. lyžice hl. múky.
Omáčka: 2 pol. lyžice oleja, 1 paradajkový pretlak, cibuľa, soľ.Postup
Polievka: Cesnak očistíme a najemno nakrájame. Na panvici rozpustíme maslo a cesnak v ňom mierne opražíme. Zaprášime múkou a za stáleho miešania zalejeme vývarom a varíme. Čerstvé bylinky umyjeme, osušíme, posekáme, pridáme do vriaceho vývaru a spolu varíme. Hotovú polievku rozmixujeme a podľa chuti posolíme a okoreníme. Rožok nakrájame a na oleji prudko opečieme. Hotovú polievku ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s opečenými kúskami rožka. Mäso: Zmiešame a urobíme guľky. Opečieme ich z oboch strán v oleji asi po 15 minút.
Omáčka: Orestujeme nakrájanú cibuľu, premiešame s pretlakom. Prilejeme asi 1 dl vody a necháme prevrieť. Osolíme a ocukríme. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Šúlanky
Potrebujeme
500 g uvarených zemiakov, 100 g detskej krupice, 100 g solamylu, 2 žĺtka, trochu soli, mak a práškový cukor na posypaniePostup
Zo zemiakov, detskej krupice, žĺtkov, solamilu a soli urobíme cesto. Necháme ho chvíľu postáť. Potom vyvaľkáme šúlky asi 5 cm dlhé a 1 cm hrubé. Vyvaríme ich vo vode. Ešte teplé posypeme makom a práškovým cukrom. Môžeme ich poliať roztopeným maslom. Podávame s mliekom.