Raňajky
Falošná treska
Potrebujeme
250g tvarohu, 2 uhorky, 2 mrkvy, 2 varené vajcia, 1pol. lyžica vegety, 1 tatárska omáčka, 2 cibule.Postup
Uhorky, mrkvu, vajcia a cibuľu nakrájame na drobno, pridáme vegetu , tvaroh, tat.omáčku a všetko zmixujeme. Podávame natreté na tmavom chlebe.
Obed
Boršč a kuracie prsia
Potrebujeme
Na polievku: 500 g červenej repy, 100 g hovädzieho mäsa s kosťou, celé čierne korenie, 1 bobkový list, 3 pol. lyžice masla, šťava z 1 citróna, 1 pol. lyžica rajčinového pretlaku, 1 čaj. lyžička cukru, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 cibuľa, 300 g bielej kapusty, 2 pol. lyžičky kyslej smotany, 1 čaj. lyžičky petržlenovej vňate, soľ.
Mäso: Kuracie prsia, 100 g šunky, 200 syru Niva, 1 syr bambino, 120 g konzervovaných šampiňónovPostup
Polievka: Umyté mäso zalejeme 1,5 litrom vody, osolíme, pridáme bobkový list a niekoľko zrniek korenia. Varíme 1 hodinu. V hrnci rozpustíme 2 PL masla, vložíme na hranolky nakrájanú olúpanú repu, pridáme citrónovú šťavu, cukor, soľ, rajčinový pretlak a 30 minút dusíme. Nadrobno nakrájanú cibuľu zosklovatíme na 1 PL masla, pridáme kolieska mrkvy a petržlenu a 10 minút na miernom ohni opekáme. Mäso vyberieme z vývaru, vykostíme a nakrájame na kocky. Do vývaru vložíme zeleninu, nastrúhanú kapustu a 20 minút povaríme. Potom pridáme repu a mäso a všetko ešte 5 minút povaríme. Nakoniec polievku zahustíme smotanou a posypeme vňaťou.
Mäso: Prsia a šunku nakrájame narezance. Opražíme prudko na oleji, pridáme Nivu, bambino a šampiňóny, necháme roztopiť (miešame) a dusíme. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s hranolkami.
Večera
Domáce rožky
Potrebujeme
1kg hladkej múky, 1 liter mlieka, 100g rastlinného tuku, 30g cukru, 1 žĺtok, 40g droždia, soľPostup
Do misky alebo hrnčeka dáme trocha vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie, cukor, príp. trocha múky a necháme odstáť na teplom mieste 5-10 minút. Tuk mierne ohrejeme a rozpustíme. Do väčšej misy dáme väčšiu časť preosiatej múky, žĺtok, rozpustené droždie (kvások), vlažný roztopený tuk a časť vlažného mlieka. Premiešame ručne alebo elektricky. Až potom pridáme soľ. Cesto radšej zarobíme redšie a postupne pridávame múku, lebo sa cesto ľahšie zahusťuje ako riedi. Cesto dôkladne premiesime, až nie je pružné a na jeho povrchu sa vytvárajú drobné pľuzgieriky. Potom cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút. S cestom však pracujeme ďalej až keď zdvojnásobí svoj objem. Potom z neho vyvaľkáme obdĺžnik, ktorý rozkrojíme na pruhy a tie na trojuholníky. Z nich potom zavinieme rožky tak, že jednou rukou vinieme zo širšej strany a druhou vyťahujeme cíp na strane druhej. Zvinuté rožky ukladáme na vymastený plech a môžeme ich ohnúť do tvaru podkovy. Rožky necháme ešte chvíľu vykysnúť a potom ich potrieme bielkom. Osolíme, príp. posypeme rascou alebo makom. Pečieme v dobre rozohriatej rúre pri 200°C. Štyri si necháme na ráno. Ostatné podávame s bielou kávou alebo karamelovým mliekom.