Raňajky
Rožky s džemom
Potrebujeme
4 rožky zo včera,maslo, džem, mlieko.Postup
Rožky pozdĺžne prerežeme a potrieme maslom a džemom. Podávame s prevareným mliekom.
Obed
Hubová polievka s cesnakom a pečená krkovička
Potrebujeme
Na polievku: 150 g sušených húb, 1,5 l vody, 1 kocka Masoxu, drvená rasca, 6-8 str. cesnaku, soľ, ml.korenie, pažítka, 150 g chleba, 40 g masti.
Na mäso: 6 hrubších plátkov krkovičky, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička bazalky, 5 lyžíc paradajkového pretlaku, 2 lyžice vody, 1 lyžica oleja, soľPostup
Polievka: Huby si namočíme do studenej vody spolu s bobkovým listom a necháme 3 hodiny napučať. Potom necháme dobre odkvapkať. Plátky húb vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme masox a varíme asi 20 minút. Cesnak rozotretý so soľou, korenie a rascu pridáme pred koncom varu. Pažítkou ozdobíme polievku až na tanieri. Chlieb nakrájame na kocky, osmažíme na masti a podávame v polievke.
Mäso: Plátky krkovičky položíme na jemno naolejovaný pekáč a potrieme omáčkou, ktorú sme dostali zmiešaním ostatných surovín. Necháme asi hodinu postáť prikryté alobalom a potom pečieme pri 180°C asi 45 – 50 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Slaná torta
Potrebujeme
1 okrúhly chlieb, 200g masla, sardelová pasta, 2 vajcia natvrdo, 150g šunky, tenké plátky syra, sardinky v oleji, mäkká saláma, pečeňová paštéta, olivy, uhorkyPostup
Z chleba vyrežeme tvar okrúhlej torty a skrojíme vrchnú a spodnú časť. Zostatok rozrežeme na 6 rovnako hrubých plátkov. Sardelovú pastu vymiešame s maslom a prelisujeme s uvarenými vajciami. Týmto krémom po oboch stranách natierame chlebové pláty (spodný len z jednej strany). Na jeden z natretých plátov položíme na tenko narezanú šunku, na druhý plátky syra, na tretí pečeňovú paštétu, na štvrtý rozpolené a vykostené sardinky a na piaty kolieska mäkkej salámy. Prikryjeme posledným plátom. Tortu stlačíme a natrieme zvyšným krémom. Povrch ozdobíme podľa fantázie uhorkou, zvyšným syrom a salámou.