Raňajky
Pórová nátierka
Potrebujeme
250 g rastlinného masla, 2 lyžice pochúťkovej smotany, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžicu citrónovej šťavy, soľ, mleté biele korenie, 2 póry, 100 g syra s modrou plesňouPostup
Rastlinné maslo vymiešame so smotanou, bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Pridáme soľ, korenie, najemno pokrájané póry a 100 g strúhaného syra. Premiešame a necháme v chlade odležať. Podávame natreté na prerezaných bosniakoch.
Obed
Krémová mrkvová polievka a bravčové na rasci
Potrebujeme
Na polievku: 400 g mrkvy, 1 l vody, 40 g hladkej múky, 30 g masla, 2 dl mlieka, citrónová šťava, soľ.
Na bravčové: Nakrájame si dva hrnčeky bravčového stehna, 1 čajová lyžička soli, 3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice maslaPostup
Polievka: Očistenú a pokrájanú mrkvu uvaríme domäkka v osolenej vode. Z mlieka a masla pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime studenou vodou, povaríme a prilejeme k vriacej mrkve. Uvarenú mrkvu pretrieme cez sitko alebo rozmixujeme, zjemníme mliekom a dochutíme citrónovou šťavou a soľou
Bravčové: Mäso opečieme na masle, pridáme popučený cesnak, rascu a udusíme do mäkka (asi 40 minút). Podávame s varenou ryžou.
Večera
Žemľovka
Potrebujeme
päť žemlí, 200 ml mlieka, jedno vrecúško vanilínového cukru, jedno vajce, 40 g masla
Plnka: 300 g mäkkého tvarohu, jedno vrecúško vanilínového cukru, 80 g práškového cukru, dve vajcia, dve lyžice kyslej smotany, 100 g hrozienok, dve lyžice hrubej múkyPostup
Žemle nakrájame na plátky hrubé asi jeden centimeter. Pekáč vymastíme, dno obložíme tretinou žemieľ, potrieme polovicou plnky a postup opakujeme. Vrchnú časť tvoria žemle. Celé zalejeme mliekom rozšľahaným s vanilínovým cukrom a vajcom, obložíme plátkami masla a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Žemľovku podávame posypanú cukrom a s kompótom.
Plnka: Tvaroh vymiešame s vanilínovým a práškovým cukrom, so žĺtkami, s kyslou smotanou, hrozienkami, múkou, premiešame a necháme postáť asi desať minút. Potom zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.