Raňajky
Cesnakovo mrkvová nátierka
Potrebujeme
120 g mrkvy, 50 g natieracieho syra, 50 g nastrúhaného Eidamu, 3 strúčiky cesnaku, 3 pol. lyžice bieleho smotanového jogurtu, 2 menšie sterilizované uhorky, mleté biele korenie.Postup
Uhorky nakrájame na malé kúsky. Mrkvu nastrúhame na jemno. Potom všetko vymiešame. Podávame na celozrnnom pečive spolu s mliekom.
Obed
Drožďová polievka a kurča so šampiňónmi
Potrebujeme
Na polievku: 40 g droždia, olej, 1 cibuľa, 20 g hl. múky, 1 mrkva, malý zeler, 1,2 dl vody, rasca, mleté čierne korenie, soľ, pažítka.
Na kurča: 1 kurča (asi 1200 g), 250 g šampiňónov, 4 pol. lyžice masti, 2 dl bieleho sladkého vína, 1 pol. lyžica hl. múky, 1 bobkový list, 1 malá vetvička tymiánu.Postup
Polievka: Na rozohriatom oleji opražíme cibuľ, pridáme rozdrobené droždie. Miešame, kým sa nerozpustí. Zalejeme teplou vodou. necháme zovrieť. Prisypeme zeleninu nastrúhanú na hrubom strúhadle. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Povaríme asi 10 minút.
Kurča: Kurča rozštvrtíme, osolíme a poprášime múkou. Opečieme ho na masti z oboch strán. Do výpeku nasypeme naštvrtené šampiňóny, korenie, bobkový list a tymián. Premiešame a vrátime dnu kurča. Prikryjeme a pri 180°C pečieme asi 30 minút. Potom odokryjeme, podlejeme vínom a necháme pripiecť asi 15 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Mafiny
Potrebujeme
250 g polohrubej múky, 100 g kr. cukru, 100 g rozpusteného masla, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 vajce, 100 g na drobné kúsky polámanej horkej čokolády alebo guľôčky ríbezlíPostup
Všetko zmiešame, naplníme papierove košíčky s priemerom 4,5 cm do polovice a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.