Raňajky
Špenátová praženica
Potrebujeme
8 lístkov špenátu, 8 vajíčok, 1 cibuľa, soľ, mletá červená paprika, olejPostup
Lístky špenátu umyjeme a nakrájame na rezance. Orestujeme ich na oleji. Vmiešame vyšľahané vajíčka so soľou a mletou paprikou. Miešame do potrebnej hustoty. Podávame s bielym pečivom a pomarančovým džúsom a dospelým môžeme podávať aj grepový.
Obed
Polievka z ovsených vločiek a zemiakové gule
Potrebujeme
Na polievku: 100 g ovsených vločiek, 100 g šunky, 1 lyžička masla, 2 žĺtky, 1500 ml vody, zelená petržlenová vňať, soľ.
Na zemiakové gule: 300 g zemiakov, 1 vajíčko, hrubá múka a detská krupica, soľ, 1 cibuľa, rasca, 250 g údeného mäsa, 150 ml kyslej smotany, 150 ml prevareného vychladnutého mlieka.Postup
Polievka: Ovsené vločky zalejeme osolenou vodou, uvaríme domäkka a pretrieme cez sito. Pridáme čerstvé maslo, žĺtky a šunku nakrájanú na tenké plátky (rezance), ktorú v polievke zohrejeme. Dochutíme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Zemiakove gule: Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode. Ešte teplé rozmačkáme a zmiešame s vajíčkom, múkou a krupicou. Vypracujeme hladké cesto. Cibuľu nakrájame na drobno a spolu s na malé kúsky nakrájaným údeným mäsom opečieme na troche oleja. Z cesta si urobíme rovnaké kúsky, ktoré naplníme údeným mäsom. Varíme ich potom vo vriacej vode asi 10 minút. Podávame poliate smotanou zmiešanou s mliekom.
Večera
Cestovinový šalát
Potrebujeme
350 g farebných cestovín, 400 ml konzerva ananásu v kúskoch, 2 pol. lyžice nasekaných orechov, 250 g majonézy, soľ, mleté čierne koreniePostup
Kým sa nám cestoviny uvaria podľa návodu, pripravíme si zálievku. Zlejeme ananás, pričom si necháme 5 ml šťavy. Šťavu zmiešame s majonézou. Spolu s orechami premiešame cestoviny s majonézou. Nakoniec dochutíme soľou a korením.