Raňajky
Domáci miláčik
Potrebujeme
250 g tvarohu, 200 ml šľahačky, 2 pol. lyžice granka, 1 pol. lyžica kr. cukru.Postup
Všetko vymixujeme. Podávame v miskách spolu s nejakým ovocím.
Obed
Mrkvová polievka a iná koložvárska kapusta
Potrebujeme
Na polievku: 50 g oleja, 50 g cibule, 2 pol. lyžice hl. múky, soľ, mleté biele korenie, 50 g strúhaného syra, 2 párky, 2 veľké mrkvy, petržlénová vňať, voda zo včerajšej kapusty.
Na kapustu: 750 g kyslej kapusty, 750 g bravčového pliecka, 3750 g ryže, 1 veľká cibuľa, soľ, 2 pol. lyžice oleja.Postup
Polievka: Na oleji opražíme cibuľu nasekanú na jemno. Posypeme múkou a premiešame. Zalejeme asi 1 litrom vriacej vody a vodou z kapusty. Osolíme, okoreníme. Vsypeme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu. Povaríme asi 5 minút. Vložíme na kolieska nakrájané párky a zase povaríme 5 minút. Do odstaveného vmiešame syr a petržlenovu vňať.
Kapusta: Na oleji necháme opražiť na jemno nakrájanú cibuľu a pridáme na malé kúsky nakrájané mäso. Priemiešame a opečieme asi 5 minút. Zapekaciu misu si vytrieme maslom. Kapustu nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s mäsom aj s výpekom a uvarenou dobre odkvapkanou ryžou. Vložíme do zapekacej misy. Zapečieme pri 180°C asi 45 minút. Zvyčajne nechávam prvých 15 minút prikryté. Podávame s chlebom.
Večera
Tvarohové koláčiky
Potrebujeme
Na cesto: 500 g polohrubej múky, 2 dl oleja, 1 žĺtok, 20 g droždia, 6 pol. lyžíc kryštálového cukru, asi 3 dl teplého mlieka.
Na plnku: 500 g tvarohu, 1 žĺtok, 2 pol. lyžice kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor.Postup
Cesto: V mlieku rozpustíme drožie. Potom primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké pevné cesto. Necháme vykysnúť. Potom vytvoríme malé placky, ktoré naplníme plnkou a zguličkujeme. Ukladáme na plech vymastený maslom a vysypaný hr. múkou. Potom potrieme povrch studenou vodou a pečieme vo vyhriratej rúre pri 180°C.
Plnka: všetko dobre premiešame.