Raňajky
Sladká tvarohová nátierka
Potrebujeme
250 g mäkkého tvarohu, 2 lyžice hustej smotany, 100 g kandizovaného ovocia (napríklad hrozienka, marhule, slivky), 50 g nátierkového masla, práškový cukorPostup
Do misky na prípravu nátierky dáme rozotretý tvaroh, maslo, 2 lyžice hustej smotany, na drobno nasekané kandizované ovocie a podľa chuti práškový cukor. Z takto pripravených surovín vypracujeme nátierku, ktorá je veľmi dobrou pochúťkou na sendviči.
Podávame s kakaom.
Obed
Kari polievka a gule z mletého mäsa
Potrebujeme
Na polievku: 1 kyslá smotana, 120 ml smotany na šľahanie, 1 paradajka, 1 banán, 1 jablko, pol cibule, šťava z celého citróna, 1 lyžica petržlenovej vňate, 2 lyžice kari korenia, 1 l zeleninového vývaru (instant), maslo, mleté čierne korenie, soľ
Na mäso: 300 g mletého bravčového mäsa, 100 ml mlieka, 1 vajce, 150 g strúhanky, 100 g salámy nakrájanej na drobno, 50 g na hrubo nastrúhaného údeného syraPostup
Polievka: Paradajku ponoríme na 10 minút do vriacej vody, olúpeme a pretrieme cez sito. Banán a jablko olúpeme, jablko rozrežeme na 4 časti, vyberieme jadrovník a spolu s banánom ho nakrájame na drobno. Pridáme paradajku a premiešame s polovicou citrónovej šťavy. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a s polovicou ovocno-zeleninovej zmesi udusíme na masle. Pridáme kari korenie, premiešame a zalejeme vodou. Varíme až kým v hrnci nezostane jedna tretina pôvodného množstva tekutiny. Kyslú smotanu zmiešame so sladkou, po častiach pridáme do polievky a varíme asi 2 minúty. Polievku pomixujeme, ochutíme soľou, korením a zvyškom citrónovej šťavy. Vložíme zvyšné ovocie a zeleninu. Zohrejeme a podávame posypané nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Mäso: Všetko dobre premiešame a vytvarujeme gule s priemerom asi 5 cm. Obalíme v strúhanke. Opekáme v rozpálenom tuku zo všetkých strán.
Podávame s varenými zemiakmi a konzervovanou uhorkou.
Večera
Šunková pena
Potrebujeme
200 g šunky, 100 ml hustej smotany, 150 g masla, chren, mleté čierne korenie, soľPostup
Šunku pomelieme. Maslo vymiešame do peny a pomaly pridávame pomletú šunku, smotanu a nastrúhaný chren. Všetko osolíme, okoreníme a vyšľaháme do peny.