Raňajky
Slaninový sendvič
Potrebujeme
300 g slaniny, 75 g majonézy, 3 paradajky, 3 lyžice kečupu, 50 g hlávkového šalátu, 18 plátkov toastového chleba, mleté čierne korenie, soľ.Postup
Slaninu nakrájame na tenké plátky, prerežeme napoly a opražíme na panvici. Upraženú slaninu preložíme do misky, tuk necháme na panvici na ďalšie použitie. Majonézu zmiešame s kečupom, ochutíme soľou a korením. Šalát a paradajky umyjeme a osušíme. Šalát nakrájame na širšie rezance, paradajky na plátky. Na slaninovom tuku postupne opražíme toastové plátky dozlata. Necháme vychladnúť a z jednej strany natrieme majonézou. 6 plátkov obložíme polovicou šalátu, paradajok a slaniny. Prikryjeme ďalším plátkom, na ktorý dáme zvyšný šalát, paradajky, slaninu. Prikryjeme čistým plátkom natretou časťou dovnútra. Podávame vcelku alebo prerezané na trojuholníky.
Obed
Šalátová polievka – iná a hovädzie na cesnaku
Potrebujeme
Na polievku: 1/2 hlávky šalátu, 200 g hrášku, 1 pol. lyžica vegety, 3 pol. lyžice bieleho jogurtu, 4 lístky mäty, 1 liter vody, soľ, 1 veľký zemiak.
Na mäso: 400 g hovädzieho zadného, soľ, mleté čierne korenie, 5 strúčikov cesnaku, 1 pol. lyžica horčice.Postup
Polievka: Šalát a zemiak nakrájame na kúsky, pridáme hrach, soľ, vegetu, mätu a zalejem vodou. Povaríme asi 20 minút. Rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnúť a podávame studené. Môžete aj v šálke so slamkou a lyžičkou.
Mäso: Mäso nakrájame na rezance a orestujeme na oleji. Udusíme do mäkka (asi hodinu), vmiešame soľ, korenie a horčicu. Podávame s varenou ryžou.
Večera
Citrónový zákusok
Potrebujeme
200 g hladkej múky (nie špeciál 00), 50 g zemiakového škrobu, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1 citrón, 125 g kryštálového cukru, 125 g roztopeného (teplého) masla, 2 vajciaPostup
Zmiešame dobre múku, škrob, cukor a sódu bikarbónu. Primiešame šťavu z citróna, masla, vajcia. Vlejeme do vymastenej a hladkou múkou vysypanej formy na biskupský chlebík. Vkladáme do studenej rúry a pečieme pri 180°C asi 55 minút. Po vychladnutí a vyklopení z formy, môžeme poliať citrónovou polevou alebo len posypať práškovým cukrom.