Denné menu č.167

0

Raňajky

 

Karfiol s ryžou

Potrebujeme
10 ružičiek karfiolu, 8 polievkových lyžíc ryže, štipka soli

Postup
Do mierne osolenej vriacej vody vsypeme ryžu a karfiol. Varíme 15 minút. Scedíme. Karfiol popučíme vidličkou a premiešame s ryžou. Prípadne si necháme trochu vody a vymiešame na kašu.

 

Obed

 

Kuracia polievka a dolky

Potrebujeme
Na polievku: 1/2 kuraťa, 2 mrkvy, 1 zeler, 3 kúsky zelerovej vňate, 200 g polievkovej cestoviny, soľ, mletý muškátový oriešok, 3 zrnká nového korenia.
Na dolky: 400 g polohrubej múky, 20 g droždia, štipku soli, mlieko
Plnka: 200 g tvarohu, slivkový lekvár, 150 g pomletého maku zmiešaného s 50 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov zmiešaných s 50 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla, práškový cukor.

Postup
Polievka: Kura zalejem asi 4 litrami vody. Varíme pol hodiny pod pokrievkou. Potom pridáme zeleninu a korenia. Varíme ešte asi pol hodinu. Zlejeme vývar. Do menšieho hrnca nakrájame zeleninu, oberieme a nakrájame mäso z kuraťa, zalejeme asi 1500 ml vývaru. Necháme prejsť varom. Podávame na tanieri spolu s cestovinou uvarenou podľa návodu. Zvyšok vývaru si zamrazíme na inokedy.
Dolky: Do preosiatej múky zamiešame rozdrobené droždie, štipku soli a vlažné mlieko. Vypracujeme nie príliš husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme dolky, ktoré necháme na doske znovu kysnúť. Nakysnuté ich opečieme na rozpálenej platni z obidvoch strán. Opečené ich obaríme vriacou vodou a položíme na tanier. Dolky potrieme slivkovým lekvárom, pokvapkáme rozpusteným maslom a obalíme v makovej a orechovej plnke alebo posypeme tvarohom s práškovým cukrom. Na záver môžeme dolky opäť pokvapkať rozpusteným maslom.

 

Večera

 

Opekance

Potrebujeme
Cesto: 400 g hladkej múky, štipku soli, 20 g práškového cukru, mlieko
Kvások: 200 ml mlieka, 20 g droždia, 10 g práškového cukru
Posýpka: 200 g zomletého maku, 150 g práškového cukru, 2 dl teplého mlieka.

Postup
Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame a keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z vymieseného cesta tvarujeme na pomúčenej doske asi jeden centimeter hrubé šúľky, ktoré uložíme na vymastený plech. Šúľky každé dva centimetre narežeme nožom, preložíme ich na plech, necháme vykysnúť a potom upečieme. (Lepšie je si ich urobiť deň vopred.) Po odležaní ich oddelíme v miestach, kde sme šúľky narezali. Opekance vhodíme do vriacej vody a keď vyplávu na hladinu, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Odložíme ich na tanier, prelejeme mliekom, makom a cukrom. Dobre premiešame.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár