Raňajky
Lievance ala Amerika
Potrebujeme
225 g polohrubej múky, 225 g hl. múky T650, 3 čaj. lyžičky prášku do pečiva, 1 čaj. lyžička kr. cukru, 2 vajíčka, 300 ml mlieka, 2 pol. lyžice rozpusteného masla.Postup
Všetko premiešame, okrem masla. Necháme postáť asi 15 minút. Potom primiešame maslo. Smažíme z oboch strán na panvici s jamkami. Podávame potreté medom a s pomarančovou šťavou.
Obed
Paradajková polievka a ražniči
Potrebujeme
Na polievku: 200 g pretlaku, 2 pol. lyžice oleja, 1 pol. detskej krupice, soľ, cukor, 200 g nastrúhaného syra
Na ražniči: 400 g vykosteného krátkeho karé, 6 menších cibúľ, 200 g prerastenej slaniny, soľPostup
Polievka: Na oleji urobíme z krupice svetlú zápražku a zalejeme ju vodou. Vmiešame pretlak. Ochutíme soľou a cukrom. Podávame v tanieti posypané syrom.
Ražniči: Mäso a slaninu nakrájame na štvorčeky hrubé asi 1 cm. Cibuľu nakrájame ne kolieska. Na špajlu napichujeme striedavo mäso, slaninu, mäso, cibuľu, mäso,… Ukončíme mäsom. Ponapichované špízi posolíme. Opekáme na olejizo všetkých strán 3 – 5 minút. Posávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Večera
Jahodová večera
Potrebujeme
6 dl mlieka, 100 g horkej čokolády, 140 g ryže, 400 g jahôd, 3 pol. lyžice rumu, 1 čajová lyžička vanilkového cukru a práškový cukor podľa chuti, 1 dl šľahačky, štipka soli, čokoláda na strúhaniePostup
Čokoládu vysypeme do horúceho mlieka, mierne osolíme a uvaríme spolu s ryžou. Jahody rozmixujeme, vmiešame do uvarenej ryže, osladíme a pridáme rum. Rozdelíme do 4 kompótových misiek a vychladíme. Pred podávaním zdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.