Raňajky
Jahodová polievka na studeno
Potrebujeme
300g jahôd, 4 dl prevareného vychladnutého mlieka, 1 polievková lyžica kr. cukru, pár kvapiek citrónuPostup
Jahody rozmixujeme s mliekom. Pridáme cukor a citrón. Môžeme podávať s piškótami alebo s nakolieska nakrájaným rožkom.
Obed
Žihľavová polievka a bravčové na paradajkách
Potrebujeme
Na polievku: 20 mladých žihľavových lístkov (nie stopky), 2 polievkové lyžice masla (ja používam VETO), medzi prsty sóda bikarbónu, 1 strúčik cesnaku, 1 žemľa, soľ, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu.
Na mäso: 200 g chudého bravčového mäsa, 150 g paradajok, soľ, olejPostup
Polievka: Na rozpustenom masle orestujeme žihľavové lístky umyté a dobre odkvapkané so sódou bikarbónou. Prihodíme očistený strúčik cesnaku, soľ a zalejeme vodou. Do zmesi potom polámeme žemľu z predošlého dňa a podusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Rozmixujeme a vmiešame biely jogurt. Znova necháme prevrieť.
Mäso: Mäso nakrájané na malé kúsky opečieme na oleji a udusíme asi pol hodiny. Primiešame na štvrťky nakrájané paradajky a ešte podusíme asi pol hodiny. Na konci posolíme. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Tvarohové guľky
Potrebujeme
300g tvarohu, 3 pol. Lyžice krupice, 3 vajcia, soľ, strúhanka, 250g pochúťkovej smotany, trochu medu, vanilkový cukorPostup
Zmiešame tvaroh s vajíčkami. Pridáme krupicu, soľ a dobre spolu premiešame, Z cesta vytvarujeme guľky, ktoré varíme vo vriacej vode asi 5 minút. Vyberieme ich z vody a hneď obaľujeme v strúhanke, ktorú sme opiekli na panvici. Hotové guľky prelejeme smotanovou omáčkou (zohrejeme smotanu a zmiešame s medom a vanilkovým cukrom.