Raňajky
Praclíky
Potrebujeme
650 g hladkej múky, 350 g masla, 1 vajíčko, 1,25 dl šľahačky, soľ, na potieranie žĺtok, na posýpku syr alebo rascaPostup
Z prísad vymiesime cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku 5 mm, potrieme žĺtkom, posypeme posýpkou a pokrájame na 5 mm široké a 8 cm dlhé paličky. Vyformujeme ich do tvaru praclíkov a ukladáme na suchý plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C do ružova.
Obed
Zeleninová polievka a parené kolieska
Potrebujeme
Na polievku: 150g bielej kapusty, 150g červenej papriky, 1 cibuľa, 1 pol. lyžica kečupu, 1 strúčik cesnaku, 1 čaj. lyžička citrónovej šťavy, 120g zemiakov.
Na kolieska: ½ čerstvého droždia (asi 20 g), 300 ml teplého mlieka, 40 g rozpusteného masla, 400 g polohrubej múky, štipka soli, 4 polievkové lyžice kr. cukruPostup
Polievka: Kapustu a papriku nakrájame na malé kúsky a opražíme na cibuli. Zalejeme asi 600 ml vody a osolíme a okoreníme bielym korením. Povaríme na strednej teplote asi 10 minút. Primiešame kečup, pretretý cesnak a nadrobno pokrájané zemiaky. Povaríme ešte asi 10 minút. Keď odstavíme polievku, pridáme citrónovú šťavu.
Kolieska: Droždie vložíme do misy, kde budeme robiť cesto. Zalejeme ho vodou, pridáme cukor, soľ a maslo. Premiešame a necháme asi 20 minút podkysnúť. Potom pomaly počas miešania vsypeme múku a rukou vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska alebo iné tvary. Nad parou uvaríme asi po 3 minúty. Podávame posypané kakaom.
Večera
Jablkové guľky
Potrebujeme
500g olúpaných jabĺk bez jadierok postrúhaných na stredne veľkom strúhadle, 13dag detskej krupicePostup
Necháme stáť v chlade minimálne 3 hodiny. Potom vyrobíme z masy guľky s priemerom približne 3cm. Guľky vyvaríme vo vode. Podávame posypané škoricovým cukrom, alebo grankom, alebo môžeme poliať riedkym džemom.