Raňajky
Oškvarkové pagáčiky
Potrebujeme
350g hlad. Múky, 20 dag oškvarkov, 2 žĺtky, soľ, 1dl mlieka, 20g kvasníc, 2 lyžice smotanyPostup
Cesto dobre zamiešať, rozvaľkať a skladať na štvoro. Nechať kysnúť pol hodinu a znova rozvaľkať, preložiť a nechať kysnúť pol hodiny. Potom upečieme vo vyhriatej rúre do ružova.
Obed
Jahodová polievka a pečené bravčové
Potrebujeme
Na polievku: 500 g jahôd, 1 lier vody, 1 pol. lyžica kr. cukru, 1 pol. lyžica cukru, asi 1 cm celej škorice, 2,5 dl mlieka (plnotučné s nízkou trvanlivosťou), medzi prsty soli.
Na bravčové: 4 hrubšie rezne z bravčového stehna, soľ, rasca, 8 nových zemiakov, petržlenová vňať.Postup
Polievka: Rozpolené jahody, škoricu, soľ, cukor, vodu necháme variť asi 20 minút. Medzitým si vymiešame múku v mlieku a vlejeme do jahodovej zmesi. Necháme ešte prejsť varom 2 – 3 minúty. Podávame studené alebo teplé.
Bravčové: Vymastíme pekáč maslom. Naň položíme rezne, ktoré sme mierne naklepali a osolili. Posypeme rascou. Prikryjeje pekáč alobalom alebo vekom a pečieme pri 180°C asi 40 minút. Potom mäso odokryjeme posypeme na kolieska nakrájanými zemiakmi, ktoré osolíme a posypeme pertžlenovou vňaťou. Znova pekáč prikryjeme a ešte pečieme asi 30 minút.
Večera
Zapekané zemiaky s hlivou
Potrebujeme
400 g hlivy ustricovej, 750 g zemiakov, 2 paradajky, 2 cibule, 4 vajcia, 1 polievková lyžica masti, 1 lyžica masla, drvená rasca, 1 lyžica posekanej petržlenovej vňatePostup
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pokrájame na kolieska. Pokrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme nakrájanú hlivu, rascu, posolíme a prikryté dusíme domäkka. Ohňovzdornú misu vymastíme a striedavo do nej ukladáme zemiaky, udusené huby i paradajky pokrájané na plátky. Vajcia rozšľaháme s petržlenovou vňaťou a na rozohriatom masle urobíme riedku praženicu. Vylejeme ju na zemiaky, vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme pri 180°C 25 až 30 minút.