Raňajky
Mafiny
Potrebujeme
250 g polohrubej múky, 100 g kr. cukru, 100 g rozpusteného masla, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 vajce, 100 g na drobné kúsky polámanej horkej čokolády alebo guľôčky ríbezlíPostup
Všetko zmiešame, naplníme papierove košíčky s priemerom 4,5 cm do polovice a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.
Obed
Špenátová polievka a parené buchty
Potrebujeme
Na polievku: 20 lístkov špenátu, 1 hrnček nakrájaného hovädzieho predného, 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, soľ, 2 zrnká čierneho korenia.
Na parené buchty: 1/2 kg polohrubej múky, 1 žĺtok, 2 pol. lyžice oleja, 2 pol. lyžice kr. cukru, 1/2 čerstvého droždia, asi 4 dl mliekaPostup
Polievka: Mäso s korením zalejem asi 2 litrami vody a necháme pod pokrievkou variť približne hodinu, potom prisypeme zemiaky, dosolíme a varíme ešte štvrťhodiny. Medzitým lístky špenátu prelejeme 1 dl vriacej vody a premiešame. Špenát rozmixujeme a za stáleho miešania vlejeme so mäsa so zemiakmi. Povarím asi minútu.
Buchty: Z vlažného mlieka, cukru, štipky soli a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť asi pol hodiny na teplom mieste. Potom primiešame olej a zapracujeme múku. Necháme kysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme a rozdelíme na štvorce 10 cm x 10 cm. Do každého štvorca uložíme pol. lyžicu tuhého lekváru a zguličkujeme. Naparujem v paráku asi 8 minút. Polejeme rozpusteným maslom a posypeme tvarohom, kakaom alebo škoricovým cukrom.
Večera
Karfiol so strúhankou
Potrebujeme
1 väčší karfiol, 2 pol. lyžice oleja, 3 pol. lyžice strúhankyPostup
Karfiol uvaríme v slanej vode. Rozoberieme na ružičky a stonky nakrájame na drobné časti. Na oleji opražíme strúhanku, ktorou posypeme karfiol. Môžeme podávať s paradajkou.