Denné menu č.224

0

Raňajky

 

Cesnaková nátierka

Potrebujeme
5 strúčikov cesnaku, soľ, 100 g masla, 1 vajíčko uvarené na tvrdo, 2 lyžice bieleho (lepšie suché) vína

Postup
Popučený cesnak rozotrieme so soľou. Pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame. Nakoniec pridáme pokrájané na drobno vajce a víno. Podávame na sendviči.

 

Obed

 

Žihľavová polievka a hovädzie dusené na zelenine

Potrebujeme
Na polievku: 200 g mladých listov žihlavy, 1 liter vody, 2 pol. lyžice masla, jedna menšia cibuľa a 2 strúčiky cesnaku, 2 pol. lyžice hl. múky, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 1 lyžička cukru, soľ, muškátový kvet.
Na mäso: 500 g hovädzieho krku, 40 g oleja, 200 g mrkvy, 100 g petržlénu

Postup
Polievka: Listy dáme variť do vody asi na 10 minút spolu s cesnakom, cibuľou. Potom rozmixujeme a vlejeme do zásmažky, ktorú sme spravili z masla a múky. Necháme priviesť k varu. Potom vmiešame jogurt.
Mäso: krk nakrájame na rezne, nklepeme a mierne osolíme z oboch strán. Prudko opečieme na oleji, podlejeme vodou a dusíme asi pol hodiny. Pridáme nakrájaný petržlén na valčeky a mrkvu. Dusíme ešte pol hodinu. Potom mäso vyberieme. Vývar rozmixujeme a vrátime späť mäso. Podávame s varenými zemiakmi.

 

Večera

 

Jednoduché dolky

Potrebujeme
5 dl mlieka, 50 g práškového cukru, 15 g droždia, 2 vajcia, medzi prsty soli, 400 g hladkej múky (nie 00), olej na pečenie

Postup
V mlieku rozmiešame cukor a droždie. Pridáme soľ, vajcia, múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi 2 hodiny. Do dolkovej (môže byť aj na volské oká) formy vlejeme olej. Do každej jamky potom dáme asi 1 pol. lyžicu cesta a opečieme z oboch strán. Upečené posypeme práškovým cukrom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár