Raňajky
Paradajkový šalát
Potrebujeme
6 väčších paradajok, 1 menšia cibuľa, 1 pol. lyžica žeruchy, 1 pol. lyžica slnečnicového oleja, 2 pol. lyžice uvarených kukuričných zrniečok, soľPostup
Paradajky, cibuľu a žeruchu nakrájame na menšie kúsky a premiešame s ostatnými surovinami. Necháme asi 15 minút postáť, podávame s celozrnným pečivom a minerálkou.
Obed
Fazuľová polievka a syrové strapačky
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky strakatej fazule asi 3 hodiny namočenej, 1 hrnček nakrájanej mrkvy s petržlénom, 100 g širokých rezancov, soľ, bobkový list, 2 zrnká čierneho korenia.
Na strapačky: 1 kg očistených zemiakov, 300 g hladkej múky, 100 g údenej slaniny, 200 g postrúhaného tvrdého syra, 30 g maslaPostup
Polievka: Fazuľu zleje z vody, v ktorej bola namočená. Zalejeme ju 5 hrnčekami vody, pridáme bobkový list a korenie. Necháme variť asi pol hodiny, potom pridáme mrkvu s petržlénom a necháme zase variť asi pol hodiny. Dosolíme a odstavíme. Vedľa si uvaríme v slanej vode rezance, ktoré potom podávame v polievke.
Strapačky: Zemiaky postrúhame a vymiešame s múkou a soľou. Pripravíme cesto, z ktorého potom robíme malé šúlance a tie vyvárame vo vode. Po vybratí ich hneď polievame roškvarenou slaninou a syrom. Dobre premiešame.
Večera
Višňová omáčka
Potrebujeme
300 g višní, 4 dl vody, 1 dl červeného vína, 2 klinčeky, 30 g maizeny, soľ a cukor, citrónová šťavaPostup
Vykôstkované višne zalejeme vriacou vodou, pridáme klinčeky a varíme asi 20 minút. Vo víne rozmiešame maizenu a vmiešame ju do rozmixovaných višní. Dochutíme soľou a cukrom. Necháme prevrieť. Po odstavení dochutíme citrónovou šťavou. Podávame v hlbokom tanieri, do ktorého sme nakrájali rožky na krúžky.