Raňajky
Nivová nátierka
Potrebujeme
200 g Nivy, 2 vajcia na tvrdo, 2 pol. lyžice bieleho jogurtuPostup
Nivu nastrúhame a zmiešame s najemno nakrájanými vajíčkami. Opatrne vmiešame jogurt. Podávame na tmavom pečive.
Obed
Mäsová polievka a kolienkový šalát
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 150 g zemiakov, soľ, nakrájaná bazalka, mleté čierne korenie
Na mäso: 400 g uvarených cestovín (kolienka), 1 zelená, 2 červené papriky, 200 g šunky, 150 g tvrdého syra, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 3 lyžice oleja, 1 lyžica octu, soľ, 2 lyžičky nakrájanej bazalkyPostup
Polievka: Mäso nakrájame na malé kúsky aopečieme prudko na oleji. Zalejeme vodou. Podusíme asi pol hodiny. Pridáme zemiaky, vodu, soľ, korenie a bazalku. Uvaríme ešte asi pol hodinu.
Šalát: Papriku nakrájame na rezance, šunku na drobné kúsky a zmiešame ju s olejom, octom, cesnakom, soľou. Primiešame ku kolienkam a zasypeme s nahrubom nastrúhaným syrom. Necháme chvíľu odležať a podávame s chlebom.
Večera
Cmarová torta s broskyňami
Potrebujeme
350 ml cmaru, 60 g práškového cukru, 2 lyžice práškovej želatiny, 1 lyžička citrónovej kôry, 150 ml šlahačky, 500 g broskýň, 2 lyžičky majzeny, 2 pol. lyžice kr. cukru, miesto cukru a broskýň môžete použiť kompót (asi 800 g)Postup
Vymiešame cmar s cukrom a prisypeme želatinu. Necháme asi 5 minút postáť, aby napučala. Potom pomaly zohrievame, aby sa úplne rozpustila. Do odstaveného primiešame citrónovú kôru. Necháme v chladničke asi hodinu, ale občas premiešame. Do vychladnutej zmesi vmiešame vyšlahanú šľahačku a vlejeme do pudingovej formy (1,5 l). Necháme v chladničke vychladnúť asi dve hodiny. Medzitým si pripravíme broskyňovú omáčku na poliatie. Vykvostkované a lepčie aj olúpané broskyne zalejeme vodou a necháme povariť asi 5 minút. Potom zlejeme vodu, vmiešame do nej kr. cukor a majzenu a pomaly povaríme asi 2 – 3 minúty. Broskyne nakrájame na malé kúsky a prisypeme do omáčky. Necháme vychladnúť. Puding vyklopíme na servírovací tanier a polejeme broskyňovou omáčkou.