Raňajky
Karfiol s ryžou
Potrebujeme
10 ružičiek karfiolu, 8 polievkových lyžíc ryže, štipka soliPostup
Do mierne osolenej vriacej vody vsypeme ryžu a karfiól. Varíme 15 minút. Scedíme. Karfiól popučíme vidličkou a premiešame s ryžou. Prípadne si necháme trochu vody a vymiešame na kašu.
Obed
Polievka zo sušených hub a dolky
Potrebujeme
Na polievku: 150 g sušených húb, olej, 2 lyžice hladkej múky, mletá červená paprika, 1 cibuľa, soľ, 20 g suchého postrúhaného cesta, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, rasca
Na dolky: 400 g polohrubej múky, 20 g droždia, štipku soli, mlieko
Plnka: 200 g tvarohu, slivkový lekvár, 150 g pomletého maku zmiešaného s 50 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov zmiešaných s 50 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla, práškový cukorPostup
Polievka: Huby opláchneme, nakrájame, dáme do vody a varíme. Z oleja, múky, postrúhanej cibule pripravíme zápražku, pridáme do nej červenú papriku, zalejeme vodou, posolíme, pridáme k uvareným hubám a povaríme. Nakoniec do polievky zavaríme cesto, posekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, rascu a varíme, kým nie je cestovina mäkká.
Dolky: Do preosiatej múky zamiešame rozdrobené droždie, štipku soli a vlažné mlieko. Vypracujeme nie príliš husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme dolky, ktoré necháme na doske znovu kysnúť. Nakysnuté ich opečieme na rozpálenej platni z obidvoch strán. Opečené ich obaríme vriacou vodou a položíme na tanier. Dolky potrieme slivkovým lekvárom, pokvapkáme rozpusteným maslom a obalíme v makovej a orechovej plnke alebo posypeme tvarohom s práškovým cukrom. Na záver môžeme dolky opäť pokvapkať rozpusteným maslom.
Večera
Volské oká
Potrebujeme
6 vajec, 6 pol lyžíc kečupu,6 krajcov chleba, trocha soli, olejPostup
Do panvice na doly na troche oleja rozklepneme vajíčka a opečieme. Položíme na tanier, posolíme a polejeme kečupom. Podávame s krajcom chleba a čiernym čajom.