Raňajky
Tvarohová nátierka
Potrebujeme
400 g tvarohu, 80 g masla, 100 g kapie, 50 g cibule, soľ, 0,5 dl mliekaPostup
Pretretý tvaroh, maslo, nadrobno pokrájanú kapiu, kúsok postrúhanej cibule a soľ dobre premiešame. Krém podľa potreby zriedime mliekom. Podávame s celozrnným pečivom.
Obed
Zeleninová polievka a ražniči
Potrebujeme
Na polievku: 3 paradajky, 100 g zeleru, 1 veľká mrkva, 1 menšia cibuľa, 1 zelená paprika, 1 pol. lyžica oleja, 1 lyžička mletej rasce, soľ, 3 väčšie zemiaky, 2 pol. lyžice nasekanej pažítky.
Na ražniči: 400 g bravčového karé, soľ, olej, 200 g klobásy, 80 g údenej slaniny, 80 g cibulePostup
Polievka: Na oleji opečieme na jemno nakrájanú cibuľku, Za stáleho miešania pridávame na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu a zeler, na drobno nakrájanu papriku a paradajku. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme nakrájane zemiaky, posolíme a pažítkou. Necháme pod pokrievkou dusiť asi 20 minút.
Ražniči: Mäso nakrájame na malé plátky. Cibuľu a klobásku nakrájame na tenké kolieska a slaninu na tenké plátky. Potom jednotlivé kúsky striedavo napichujeme na špajlu. Takto pripravené ražniči osolíme a okoreníme. Hotové ražniči poukladáme do panvice a opekáme z každej strany asi 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Syrové bosniaky
Potrebujeme
250 g hrudkovitého tvarohu, 250 g strúhaného Eidamu, 2 čaj. lyžičky soli, 2 čaj. lyžičky sezamových semiačok, 400 g gramov polohrubej múky, 20 g drožia, 2,5 dl vlažného mliekaPostup
Z droždia a mlieka urobíme kvások, ktorý necháme kysnúť asi 10 minút. Medzitým si ostatné suroviny dobre premiešame. Po tých asi 10 minútách pomaly zmiesime cesto. Možo budete musieť prysypať múku, lebo tvaroch je vlhký. Necháme asi pol hodiny vykysnúť. Vytrieme si olejom formu na mafiny a pomaly nadávkujeme do nej cesto asi do 2/3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C približne 30 minút.