Raňajky
Cviklový šalát
Potrebujeme
300 g uvarenej cvikly, 200 g očistených jabĺk, 1 pol. lyžica oleja, 150 g bieleho jogurtu, soľ, cukor, ocotPostup
Uvarenú cviklu nakrájame na rezance. Primiešame nastrúhané jablká na hrubom strúhadle. Zmiešame s jogurtom a dochutíme soľou, cukrom a octom. Necháme postáť asi 15 minút. Podávame s chlebom a mliekom.
Obed
Mäsová polievka a karfiolový šalát
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 200 g zemiakov, 200 g mrkvy, soľ, 1 pol. lyžica nakrájaného kôpru, olej
Na šalát: 1 stredný karfiol, 2 pol. lyžice oleja, 3 pol. lyžice octu (lepšie jablčný), soľ, mleté biele korenie, 125 g žeruchy, 50 g pažítky, 300 g uvarených zemiakovPostup
Polievka: Mäso nakrájame na drobné kúsky. Prudko ho opečieme na oleji, osolíme. Zalejeme vodou. Pridáme polovicu nastrúhaných zemiakov a necháme variť asi 45 minút. Občas premiešame. Pridáme nakrájanú mrkvu a zvyšok zemiakov. Dosolíme a povaríme ešte 15 – 20 minút. Pred odstavením vsypeme kôpor.
Šalát: Karfiol uvaríme v mierne slanej vode, rozkrájame ho na menšie kúsky. Z ostatných surovín si spravíme zálievku a karfiol polejeme. Necháme postáť a podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Kolienka so šampiónmi
Potrebujeme
400 g kolienok, 30 g masla, 200 g šampiónov, 100 g tvrdého syra, 50 g slaniny, 1 cibuľa, soľ, pažítkaPostup
Slaninu nakrájame na drobné kocky a rozškvaríme na panvici. Pridáme cibuľu nakrájanú na drobno a opražíme. Prisypeme šampióny nakrájané na osminky. Posolíme a dusíme do mäkka. Uvarené kolienka rozložíme na taniere a polejeme dusenými šampiónmi a posypeme strúhaným syrom.