Raňajky
Vajíčková nátierka
Potrebujeme
6 vajec, 1 cibuľa, 2 pol. lyžice oleja, 100 g masla, 1 pol. lyžica pažítkyPostup
Vajíčka a cibuľu na jemno posekáme a šľahačom vymiešame s maslom a olejom. Občas to urobím tak, že najprv cibuľku opečiem na oleji a po vychladnutí ju vymiešam s ostatnými surovinami. Podávame na tmavom chlebe s pomarančovým džúsom.
Obed
Mäsová polievka a parené buchty
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 2 väčšie mrkvy, 1 potržlén, hrsť hrachu, soľ, červená mletá paprika, 2 pol. lyžice oleja, 1 menšia cibuľa, 1 pol. lyžica detskej krupice.
Na buchty: ½ čerstvého droždia (asi 20 g), 300 ml teplého mlieka, 40 g rozpusteného masla, 400 g polohrubej múky, štipka soli, 4 polievkové lyžice kr. cukru, lekvár na plnku.Postup
Polievka: Mäso na drobné kúsky nkrájame a opečieme na cibuľke. Poprášime detskou krupicou, zalejeme vodou. Necháme dusiť. Postupne pridáme nakrájaný petržlén na drobno, mrkvu. Asi po 30 minútách varenia, dolejeme vodu, pridáme hrach. Dosolíme a opaprikujeme. Môžete nastrúhať aj trochu muškátového orieška. Necháme variť asi štvrťhodiny.
Buchty: Droždie vložíme do misy, kde budeme robiť cesto. Zalejeme ho vodou, pridáme cukor, soľ a maslo. Premiešame a necháme asi 20 minút podkysnúť. Potom pomaly počas miešania vsypeme múku a rukou vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska, ktoré naplníme lekvárom. Nad parou uvaríme asi po 10 minút. Podávame posypané kakaom.
Večera
Pórové knedličky
Potrebujeme
500 g zemiakového cesta (aj z obchodu), 1 cibuľa, 1 pór, olej, petržlénová vňať, údená slaninaPostup
Cibuľu a pór opražíme na oleji, pridáme posekanú petržlénovú vňať a necháme vychladnúť. Zemiakové cesto si vyvaľkáme a podeléme na štvorce. Naplníme ich pórovou zmesou a zguličkojeme. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 10 minút. Podávame poliate opraženou slaninkou.