Raňajky
Zelerova nátierka
Potrebujeme
300 g zeleru, 150 g tvrdého syra, 100 g mrkvy, 120 ml tatarskej omáčky, 3 pol. lyžice kyslej smotany, 1 čaj. lyžička horčice, soľPostup
Jemne nastrúhaný zeler, mrkvu a syr vymiešame s vydličkou s tatarskou omáčkou a smotanou. Zľahka primiešame horčicu a soľ. Podávame na tmavom chlebe s čiernym čajom.
Obed
Sójová polievka a pečené buchty
Potrebujeme
Na polievku: 1 hrnček asi 3 hodiny napučanej sóje, 1 hrnček na drobno nakrájaných zemiakov, 1 hrnček na drobno nakrájaného hovädzieho mäsa, 1 hrnček nakrájanej mrkvy, bobkový list, soľ, mletá červená paprika.
Na buchty: 500 g polohrubej múky, 20 g doždia, 4 dl vody, 1/ dl oleja, 1 vajíčko, štipku soli, 4 pol. lyžice kr. cukru, lekvár na plnku, maslo na vymastenie plechuPostup
Polievka: Sóju scedíme a spolu s mäsom necháme variť pod pokrievkou asi 1 hodinu. Pridáme mrkvu, zemiaky, bobkový list. Necháme variť asi 15 minút. Nakoniec ochutíme soľou, mletou paprikou.
Buchty: Teplú vodu premiešame s droždím a cukrom. Primiešamepolovicu vajíčka. Necháme chvíľu podkysnúť. Vmiešame múku so soľou. Necháme vykysnúť asi hodinu na teplom mieste. Cesto vyvaľkáme a rozdelíme na štvorce, ktoré naplníme lekvárom. Ukladáme ich vedľa seba na vymastený pekáč a ešte medzi sebou potierame rozpusteným maslom, aby sa nezlepili. Povrch potrieme druhou polovicou vajíčka. Trúbu si vyhrejeme na 200°C a pečieme v nej buchty asi 5 minút. Potom teplotu stlmíme na 150°C a dopečieme asi 25 minút.
Večera
Paradajkový šalát
Potrebujeme
300 g paradajok, 200 g plnotučného bieleho jogurtu, 2 pol. lyžice kôpru, 1 pol. lyžicu pažítky, 1 strúčik popučeného cesnaku, soľ, mleté biele korenie, 1 pol. lyžica octu (lepšie vínneho)Postup
Paradajky nakrájame na osminky a premiešame s ostatnými surovinami. Necháme postáť v chlade aspoň pol hodiny. Podávame s bielym pečivom.