Raňajky
Kurací šalát
Potrebujeme
300g uvarených kuracích pŕs, 5 vajec uvarených na tvrdo, 3 jablká bez šupky a jadrovníka, 2 pol. lyžice petržlénovej vňate, 4 mrkvy, 50 ml majonézy, 250 ml bieleho jogurtu, 1 pol. lyžica horčice, soľPostup
Majonézu, jogurt, na jemno nastrúhanú mrkvu a jablká vymiešame s horčicou. Zalejem nakrájané kuracie prsia a vajíčka. Dochutíme soľou. Necháme stáť asi pol hodinu v chlade a podávame s celozrnným pečivom.
Obed
Kapustová polievka a mäsové guľky
Potrebujeme
Na polievku: 200 g hlávkovej kapusty, 1 liter vody, 1 cibuľa, 2 pol. lyžice oleja, 1 čaj. lyžička hl. múky, 2 väčšie zemiaky, mletá červená paprika, rasca.
Na guľky: 400 g mletého bravčového mäsa, soľ, strúhanka, 20 olív.Postup
Polievka: Kapustu nakrájame na malé štvorčeky a vsypeme do vriacej vody. Pridáme nakrájané zemiaky na menšie kúsky. Necháme variť. Na oleji si speníme cibuľku, ktorú poprášime mletou paprikou a hladkou múkou. Zásmažku vlejeme do vriacej polievky a dobre premiešame. Necháme prevrieť asi 5 minút za občasného premiešania. Nakoniec pridáme rascu.
Guľky: Mäso osolíme a zmiešame so strúhankou. Vytvarujeme guľky s priemerom 5 až 6 cm, v ktorých sme zabalili po jednej olive. Vložíme do vriacej osolenej vody tak, aby boli úplne zakryte a pod pokrievkou varíme asi 10 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Hruškový koláč
Potrebujeme
70 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 50 g malsa, 4 pol. lyžice vody (môže byť minerálka), 300 g polohrubej múky, 2 čaj. lyžičky kypriaceho prášku, 600 g hrušiekPostup
Cukor, vajce a žĺtok vymiešame do biela. Pridáme vodu, múku vymiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejem na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech. Na vrch poukladáme nakrájané hrušky na menšie kúsky. Vložíme do studenej rúry a pri 180°C asi 35 minút.