Raňajky
Kolieska s nivou
Potrebujeme
500 g hl múky, 1 čaj. lyžička soli, 1 dl oleja, 2 dcl mlieka, 40 g droždia, 400 g nivyPostup
Vymiešame mlieko, droždie, soľ, olej a necháme asi 15 minút podkysnúť. Primiešame múku. Nenechávame nakysnúť. Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska o priemere asi 5 cm. Na jedno koliesko dáme trochu nivy. Prikryjeme druhým. Pritlačíme kraje prstami alebo vidličkou. Položíme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom a posypeme mletou červenou paprikou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C asi 10 minút. Podávame s bielou kávou.
Obed
Zeleninová polievka a kura v alobale
Potrebujeme
Na polievku: 1 väčšia mrkva, 1 petržlén, 1 menší karfiol, 1 vajíčko, 6 pol. lyžíc detskej krupice, 2 pol. lyžice oleja, soľ, mleté biele korenie.
Na kura: 6 kúskov horných kuracích stehien s kosťou a kožou, 6 čajových lyžičiek oleja, 6 strúčikov cesnaku, 3 čaj. lyžičky provensálskeho korenia, soľ.Postup
Polievka: Na oleji orestujeme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu a petržlen. Zalejeme vodou. Po zovretí pridáme na malé kúsky pokrájaný karfiol. Osolíme a okoreníme. Necháme variť asi 10 minút. Potom do polievky nahádžeme malou lyžičkou halušky z cesta, ktoré sme dostali zmiešaním vajíčka a detskej krupice. Necháme ich prevariť asi 2 minúty. Odstavíme a prikryjeme pokrievkou.
Kura: Z oleja, popučeného cesnaku, korenia a soli si urobíme zmes, ktorou potrieme kuracie stehná. Každé stehno položíme na štvorec alobalu a zabalíme. Položíme do pekáča. Pečieme pri 180°C asi 40 minút. Podávame s ryžou.
Večera
Chlieb s lekvárom a vanilkové mlieko
Potrebujeme
Na mlieko: 1 liter polotučného mlieka, 2 pol. lyžice zlatého klasu, asi 5 cm vanilky, 4 vanilkové cukre
Na chlieb: 6 krajcov chleba, maslo, lekvárPostup
Mlieko dobre zmiešame s cukrom a zlatým klasom. Privedieme k varu. Do vriaceho vhodíme vnútvo vanilkového struku. Za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty.