Raňajky
Rýchle rožky
Potrebujeme
400 g lístkového cesta, 8 plátkov salámy, 8 plátkov syra, žĺtok na potretie, 1/2 lyžičky mletej červenej paprikyPostup
Lístkové cesto vyvaľkáme, rozdelíme ho na osem štvorcov. Do každého štvorca zvinieme jeden plátok šunky so syrom. V žĺtku vymiešame mletú papriku a touto zmesou potrieme rožky, ktoré sme položili na maslom vytretý pekáč. Pečieme 15 minút vo vyhriatej rúre pri 180°C.
Obed
Párková polievka a pečené buchty
Potrebujeme
Na polievku: 500 g párkov, 250 g prerastenej slaniny, 300 ml vývaru, 6 väčších zemiakov, soľ, mletá červená paprika
Na buchty: 400 g polohrubej múky, 30 g droždia, 40 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 60 g roztopeného masla, soľ, 2 žĺtkyPostup
Polievka: Vývar privedieme do varu. Pridáme do neho nakrájané párky a na drobné kúsky slaninu. Varíme asi 5 minút, občas premiešame. Vhodíme na krúžky rozobranú cibuľu, osolíme a opaprikujeme. Povaríme pod pokrievkou asi pol hodinu. Potom pridáme nakrájané zemiaky a dovaríme ešte 15 minút.
Buchty: Múku zmiešame s kváskom (mlieko, droždie žĺtky, cukor) a maslom. Zarobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi pol hodiny. Buchty plníme lekvárom a ukladáme na vymastený pekáč, medzi buchtami ešte vymasťujeme, aby sa k sebe neprilepili. Naplnený pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a po piatich minútach znížime na 150°C a pečieme ešte asi 25 minút.
Večera
Kolienka v paradajkovej omáčke
Potrebujeme
200 g kolienok, 120 g paradajkový pretlak, čajová lyžička bazalky, soľ, 1 dl vody, 100 g nastrúhaného syra na jemno, 100 g šunkovej salámy nakrájanej na rezancePostup
Pretlak zmiešame s vodou, bazalkou, salámou a soľou. Za stáleho miešania necháme prejsť varom. Vylejeme na špagety, ktoré sme pripravili podľa návodu na balení. Posypeme syrom.