Denné menu č.31

0

Raňajky

 

Sendvič so špenátovou nátierkou

Potrebujeme
3 lyžice vylúpaných vlašských orechov, 300 g mäkkého nátierkového syra Lunex (alebo ovčieho syra – môže byť aj mrazený), 50 g listového mrazeného špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 6 plátkov sendviča (alebo toastového chleba), 6 lyžíc oleja, 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu, mleté čierne korenie, soľ

Postup
Špenát necháme rozmraziť. Prepláchneme ho studenou vodou a na sitku ho necháme dobre odkvapkať. Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici a nahrubo nasekáme. Rozmarín najemno rozmrvíme. Cesnak očistíme a pretlačíme. Orechy, cez sitko pretlačený syr, rozmarín, cesnak a olej starostlivo premiešame v miske. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Plátky toastového chleba položíme na plech a grilujeme 1 až 2 minúty z každej strany. Necháme vychladnúť, natrieme syrovou nátierkou, polovicu plátkov ozdobíme lístkami špenátu, zvyšok na ne jemne položíme. Ostrým nožom dva razy krížom prerežeme, aby nám vznikli trojuholníky. Ozdobíme vetvičkou rozmarínu.

 

Obed

 

Kapustová polievka a bravčové

Potrebujeme
Na polievku: 400 g hlávkovej kapusty, 40 g masti, 250 g zemiakov, 1200 ml riedkeho vývaru z kostí, čierny chlieb, mletá rasca, soľ
Na mäso: 600 g bravčového karé bez kostí, 1 cibuľa, 40 g masti, mäsový vývar, 1 bobkový list, 2 zrnká nového a 4 zrnká čierneho korenia, soľ
Šípková omáčka: 100 g šípok, 40 g hladkej múky, 30 g masti, mäsový vývar, 1 čajová lyžička cukru, citrónová šťava, soľ

Postup
Polievka: Hlávkovú kapustu zbavíme hlúbovitých častí, nakrájame na tenké rezance, opražíme na rozohriatej masti, ochutíme rascou a posolíme. Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, zalejeme riedkym vývarom a uvaríme domäkka. Čierny chlieb nakrájame na malé kocky, nasucho opražíme a pridáme do polievky až na tanieri.
Mäso: Karé bez kostí umyjeme a nepokrájané prudko opečieme v rozpálenej masti. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, bobkový list, korenie a soľ. Podlejeme mäsovým vývarom, prikryjeme a dáme do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, odokryjeme ho a dopečieme. Mäso potom nakrájame na plátky.
Šípková omáčka: Na masti opražíme múku, zalejeme vývarom a uvedieme do varu. Pridáme rozvarené a pretreté šípky, cukor, soľ a podľa chuti citrónovú šťavu. Podávame s kysnutou knedľou a so šípkovou omáčkou.

 

Večera

 

Bryndzové vankúšiky

Potrebujeme
vajce, 500 g hrubej múky, voda, soľ
Plnka: 80 g údenej slaniny, 300 g bryndze, 4 uvarené zemiaky, pažítka, soľ

Postup
Z múky, vajca, soli a vody zamiesime tuhé rezancové cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme, na polovicu cesta pokladieme malé kôpky bryndze a druhou polovicou ich prikryjeme. Cesto okolo plnky stlačíme, nakrájame a uvaríme vo vriacej vode. Uvarené polejeme rozškvarenou slaninou a posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.
Plnka: Uvarené zemiaky pretlačíme, zmiešame s bryndzou, osolíme a posypeme nakrájanou pažítkou alebo nasekaným kôprom.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár