Raňajky
Bielkový chlebík
Potrebujeme
6 bielkov, 150 g hladkej múky špeciál, 120 g práškového cukru, medzi prsty soliPostup
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Ručne do neho vmiešame preosiatu múku, cukor a soľ. Vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlieb. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 35 minút. Po vychladnutí nakrájame a podávame s mliekom. Môžeme krajce aj natrieť maslom.
Obed
Paradajková polievka a morčacie mäso
Potrebujeme
Na polievku: 1 liter 100% paradajkovej šťavy, 1 dl mlieka, 1 polievková lyžica hladkej múky, 2 rožky.
Na mäso: 750 g morčacieho mäsa, 1 strúčik cesnaku, 2 mrkvy, 2 polievkové lyžice oleja, 1 čajová lyžica majzeny, 3 polievkové lyžice kyslej smotany, soľ, mleté biele koreniePostup
Polievka: V mlieku vymiešame hladkú múku a zmiešame ju s paradajkovou šťavou. Privedieme do varu, pridáme cukor a povaríme asi 3 minúty za občasného premiešania. Na taniere nakrájame kolieska z rožkov a zalejeme polievkou.
Mäso: Mäso nakrájané na kocky orestujeme na oleji a podlejeme vodou. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, rozpolený cesnak, soľ, korenie a necháme dusiť asi 40 minút. Potom si odoberieme trochu šťavy z mäsa, vymiešame v nej smotanu a majzenu. Opatrne vmiešame do mäsa a necháme asi 5 minút ešte podusiť.
Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Praženica na chlebe
Potrebujeme
6 žĺtkov z rána, 3 vajíčka, soľ, mletá červená paprika, maslo, 6 krajcov chlebaPostup
Vajíčka a žĺtka vymiešame so soľou a červenou paprikou. Na rozpálenom masle miešame do potrebnej hustoty. Podávame potreté na tmavom chlebe s čiernym čajom.