Denné menu č.318

0

Raňajky

 

Jablkové lievance

Potrebujeme
500 g nastrúhaných jabĺk na hrubom strúhadle, 2 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 1/2 prášku do pečiva

Postup
Všetko zmiešame a necháme asi pol hodiny odpočívať. Potom v panvici s jamkami opekáme z oboch strán.
Podávame teplé posypané škoricovým cukrom.

 

Obed

 

Sedliacka polievka a hovädzie s kelom

Potrebujeme
Na polievku: 1 väčšia cibuľa, 250 g menších zemiakov, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, soľ, rasca, olej, 100 g údeného syra, 200 ml kyslej smotany, 80 g bryndze, petržlenová vňať
Na mäso: 6 rezňov z hovädzieho zadného, 1 väčší kel, 5 strúčikov cesnaku, soľ, majorán, mleté čierne korenie, hladná múka

Postup
Polievka: Nakrájanú cibuľu opečieme na oleji. Pridáme a opečieme na oleji aj zemiaky nakrájané na krúžky. Osolíme. Posypeme múkou a dobre premiešame. Zalejeme vodou, pridáme papriku a rascu. Varíme asi 10 minút. Všetko rozmixujeme a vmiešame bryndzu a na jemno nastrúhaný syr. Pridáme smotanu a petržlenovú vňať a môžeme podávať.
Mäso: Naklepeme rezne, osolíme a okoreníme z oboch strán. Obalíme v múke. Prudko opečieme na oleji z oboch strán. Podusíme pod pokrievkou asi pol hodinu. Potom pridáme nakrájaný cesnak, mäso pokryjeme na malé kúsky nakrájaným kelom, podlejeme vodou a necháme podusiť asi 15 minút.
Podávame s tmavým chlebom.

 

Večera

 

Zázvorový čaj a chlieb so syrom

Potrebujeme
1 liter vody, 1 čajová lyžička mletého zázvoru, asi 2 cm celej škorice, 3 klinčeky, 2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 6 krajcov chleba, maslo, 12 plátkov syra

Postup
Do vody vložíme škoricu, klinčeky a nasypeme zázvor. Necháme prevrieť 5 minút. Prikryjeme a asi 5 minút necháme tak. Scedíme, dochutíme medom a citrónom. Krajce chleba natrieme maslom a na každý dáme 2 plátky syra.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár